Nemački Gasthaus Schlössle pravi sopstveno pivo od 1690. godine, što ga čini jednom od najstarijih pivara u Bavarskoj. Međutim, s proizvodnjom će biti gotovo krajem decembra. Pivara iz Neu-Ulma više nije u stanju da se nosi sa tržištem.

Nakon 334 godine, pivara mora prekinuti proizvodnju. Suvlasnica Christa Zoller objašnjava da potrošnja piva pada jer rastu cene sirovina i energije.

- Pravimo gubitak s pivarskim poslom već deset godina.

Schlössle se zatvara nakon 334 godine – pivo bi moralo da bude dvostruko skuplje

Proizvodnja piva sada iznosi 100.000 litara – u 2018. bila je 150.000 litara. Samo povezani restoran radi “jako dobro” i trebalo bi da opstane.

pivo-krigla.jpg
Shutterstock 

- Bez njih bismo odavno morali da prestanemo sa proizvodnjom piva.

Gajba od 12 flaša, najprodavanijeg Märzena košta 13,50 evra. Ali, prema rečima Christe Zoller, to je daleko premalo.

- Cena bi morala biti gotovo dvostruko viša, onda bismo opet mogli da trošimo novac na nove sisteme. Ali to se ne može postići na tržištu. 

BiznisKurir/Fenix-magazin