Banke u avgustu smanjuju rate čak i do 19 procenata!
Foto: Shutterstock

Građani koji imaju nepovoljne kredite mogu da odahnu

Banke u avgustu smanjuju rate čak i do 19 procenata!

InfoBiz -
Svi koji imaju kredite u „švajcarcima“ od sledećeg meseca, dug će moći da otplaćuju po povoljnijem kursu u naredne tri godine

BEOGRAD - Zaduženi će konačno malo odahnuti.Sudeći po najavama iz najvećih banaka u zemlji, građanima koji imaju nepovoljne kredite u „švajcarcima“ od 1. avgusta će biti malo lakše. Naime, od tog dana banke će biti spremne da klijentima omoguće povoljniju otplatu kredita, u skladu s preporukama Narodne banke Srbije, što će im omogućiti predah od tri godine i do 19 odsto niže rate.Uvažili preporuku Narodne banke SrbijeDa pripreme privode kraju, potvrđuju u Komercijalnoj banci, Banci Intezi, Erste, Unikredit banci... U Komercijalnoj banci tvrde da se pripremaju za njihovu primenu u skladu s preporukama NBS.- Svi klijenti banke koji imaju kredite u „švajcarcima“ do kraja jula dobiće pisana obaveštenja o mogućnosti korišćenja novih, povoljnijih uslova, u celini usaglašenih s preporukama Narodne banke - kažu u toj banci.I u Banci Intezi ističu da će preduzeti sve neophodne mere kako bi 1. avgusta na adekvatan način otpočeli s primenom preporuka NBS u vezi sa otplatom kredita u švajcarcima.- Uvažavajući nastojanja Narodne banke Srbije da pomogne građanima da lakše servisiraju svoje kreditne obaveze u narednom periodu i time olakša njihov finansijski položaj, Banka Inteza potpuno podržava preporuke i u vezi s kreditima u švajcarskim francima i u vezi s neodredivim elementima promenljive kamatne stope pre početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga - kažu u toj banci.Produžen rok otplate kreditaGrađanima koji očajnički vape za produžetkom roka otplate kredita u „švajcarcima“ to će biti omogućeno i u Unikredit banci, koja je potvrdila da će prihvatiti preporuku NBS.- Banka će klijentima obezbediti da u periodu od najmanje tri godine, odnosno do kraja perioda otplate kredita, ukoliko je kraći od tri godine, plaćaju niže mesečne rate - ističu u Unikredit banci i dodaju da trenutno obaveštavaju klijente o olakšicama koje će moći da dobiju.Ni klijenti Erste banke neće biti u nepovoljnijem položaju jer će im ova banka sledeće nedelje poslati pismo da dođu u banku i dogovore se o najpovoljnijem načinu otplate kredita.

Preporuke Narodne banke Srbije♦ Da klijentima omoguće da u naredne tri godine kredite otplaćuju po kursu na dan odobravanja kredita, uvećanom za najviše osam odsto u odnosu na evro.♦ Da pri otplati rata obračunavaju razliku između rate po tekućem kursu „švajcarca“ i rate po preporučenom obračunskom kursu, a da na razliku duga ne naplaćuju kamatu.♦ Da klijentima koji imaju kredite do 80.000 evra u protivvrednosti na dan odobravanja omoguće da ih otplaćuju u ratama manjim u odnosu na prvobitno ugovorene.♦ Da najkasnije do 1. avgusta 2013. ponude korisnicima kredita aneks ugovora, a da se klijenti izjasne o ponudi do kraja godine.♦ Da troškove vezane za obavljanje preporuke ne naplaćuju.♦ Da svakom klijentu koji kasni sa otplatom kredita ponude reprogram kredita u skladu sa ovom preporukom.♦ Preporuka se primenjuje na rate stambenih kredita indeksiranih u „švajcarcima“ koji dospevaju nakon zaključenja aneksa ugovora iz tačke 4. ove preporuke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track