Matijević kupuje hektare po Rumuniji za po 5.000 evra
Foto: KURIR

Poslovni plan

Matijević kupuje hektare po Rumuniji za po 5.000 evra

InfoBiz -
Matijević je kazao da se za otkup zemljišta u Rumuniji i Hrvatskoj odlučio jer je hektar jeftiniji nego u Srbiji, a zemljište je istog ili boljeg kvaliteta

BEOGRAD - Vlasnik Industrije mesa "Matijević" iz Novog Sada Petar Matijević izjavio je danas da planira kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Rumuniji, pored kupovine zemljoradničkih zadruga u Hrvatskoj.

Matijević je kazao da se za otkup zemljišta u Rumuniji i Hrvatskoj odlučio jer je hektar jeftiniji nego u Srbiji, a zemljište je istog ili boljeg kvaliteta. "Sad idemo u Rumuniju, tamo je cena hektara 5.000 evra. Planiramo da otkupimo onoliko zemljišta koliko možemo da obrađujemo", kazao je on i dodao da su mu u Hrvatskoj tražili 8.000 evra po hektaru.

Matijević je kazao i da za desetak danas očekuje konačni dogovor o kupovini dve zemljoradničke zadruge sa oko 1.500 hektara zemljišta, u okolini Vukovara i Vinkovaca. To bi bila investicija od oko 12 miliona evra. Po raspoloživim podacima, prvi put privrednik iz Srbije kupuje poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

"Za desetak dana ćemo se ili dogovoriti ili ćemo odustati. Sve mora biti bez skrivenih mana i bez sudskih sporova", kazao je on i dodao da o kupovini zadruga razgovara sa hrvatskim biznismenom Enverom Moralićem. Kupovina zemljišta u Hrvatskoj bila bi veza sa Evropskom unijom i ulazak na evropsko tržište, kazao je Matijević precizirajući da bi u hrvatskoj osnovali kompaniju.

On je kazao da je plan je da u Hrvatskoj napravi i lanac prodavnica kakve Industrija mesa "Matijević" ima u u Srbiji. "Kupovina zadruga bi bila odskočna daska", istakao je Matijević. Petar Matijević je kazao i da njegova kompanija ima 27.000 hektara zemljišta u Srbiji, a da će u Hrvatskoj gajiti iste kulture. On je kazao da je kompanija Matijević imala veće prinose nego u Hrvatskoj, navodeći da je prinos pšenice bio 7,5 tona po hektaru, dok su u hrvatske firme imale 5,5, a kod šećerne repe njegov prinos je bio 70 tona pohektaru, 20 tona veći nego u Hrvatskoj.

"Sve smo razradili do tančina. Imamo dobru opremu agronome i možemo da proizvodimo jeftinije nego mali proizvođači", istakao je Matijević. Po podacima sa sajta www.matijevic.rs, Industrija mesa Matijević ima oko 2.400 zaposlenih i godišnji prihod od 20 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja