KURIR SAVETUJE: Spas u produženju roka i grejs periodu
Foto: Think

Šta kad ne možete da otplatite kredit

KURIR SAVETUJE: Spas u produženju roka i grejs periodu

InfoBiz -
Ne čekajte Ukoliko ne možete da obezbedite novac za ratu, odmah se zaputite u banku. Jedno od rešenja - zamrzavanje kredita do šest meseci

BEOGRAD - Što pre u banku, to brže do rešenja za otplatu kredita.Građani koji osećaju da se bliži trenutak kad neće moći da obezbede novac za narednu ratu kredita ne treba da čase ni časa, već da se odmah zapute u banku i potraže spasonosno rešenje. Zavisno od vrste i roka kredita u banci mogu dobiti produženje roka otplate, grejs period u toku kog plaćaju samo kamatu ili zamrzavanje kredita do šest meseci.Zamrzavanje dugaDejan Gavrilović iz udruženja bankarskih klijenata Efektiva preporučuje da građani čim dobiju nagoveštaj o smanjenju plate ili drugih prihoda, odmah to prijave banci.- Klijenti treba da službeniku banke objasne svoju situaciju i zatraže rešenje. Jedna mogućnost je da banka klijentu ponudi grejs period od šest meseci do godinu dana u toku kog se plaćati samo kamatu. To kod kratkoročnih kredita može da prepolovi ratu, dok kod dugoročnih stambenih neznatno umanjuje mesečnu obavezu. Druga varijanta je produžetak roka otplate, koji, u zavisnosti od osnovnog kredita i od banke, može da bude od godinu do tri godine. Na primer, kod kratkoročnog kredita na dve godine za koji je ostala godina otplate produžetak za šest meseci prepolovljuje ratu. Međutim, za stambeni kredit na 25 godina produžetak roka za godinu skoro neprimetno umanjenje ratu - objašnjava Gavrilović i dodaje da kod baš problematičnih kredita banke nude i totalno zamrzavanje duga, najčešće na šest meseci, dok samo u najgorim slučajevima raskidaju ugovor i aktiviraju hipoteku.Samo kamataKako je svaki klijent priča za sebe, njihova situacija se analizira i varijante pomoći u otplati kredita prilagođavaju se svakome ponaosob, kaže za Kurir Biljana Jovanović iz Čačanske banke:- Zavisno od kredita mi im uz istu ili manju kamatu nudimo produžetak roka otplate ili grejs period do godinu dana u toku koga plaćaju samo kamatu. Postoji mogućnost i zamrzavanja kredita do godinu dana, s tim da se kamata pripisuje glavnom dugu uz dodatno obezbeđenje.

Gavrilović: Kod nekih kredita produžetak umanjuje ratu duplo
Gavrilović: Kod nekih kredita produžetak umanjuje ratu duplo

Izbegnite upisivanje u Kreditni biroMiroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, kaže za Kurir da se klijenti, čim osete da plaćanje rata postaje problem, obrate banci:- Moguće je produžiti rok otplate, promeniti valutu, uvesti grejs period, što sve vodi ka snižavanju mesečnih obaveza prema banci i olakšava otplatu. Klijentima koji to ne učine kašnjenje se upisuje u Kreditni biro, čime postaju klijenti s lošom kreditnom istorijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track