Zamrzavanje plata vratilo bi se kao bumerang

Veroljub Dugalić

Zamrzavanje plata vratilo bi se kao bumerang

InfoBiz -
Pre dve godine uvedeno je da svakom klijentu koji ima pad zarade miruje glavnica, a da plaća samo kamatu, a ukoliko ostane bez posla da mu kredit miruje dve godine

BEOGRAD - Eventualno zamrzavanje ili smanjenje plata u javnom sektoru vratilo bi se kao bumerang, jer bi se smanjila potrošnja, promet u trgovini, a time i poreski prihod i sredstva u budžetu, smatra generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

On kaže da bi zamrzavanje ili eventualno smanjenje plata uticalo i na kašnjenje otplate kredita.

"Ako je procena da 500.000 ljudi radi u javnom sektoru, ako se nihove zarade smanjuju ili ne povećavaju, a inflacija raste naravno da je lako zaključiti da je to ogroman broj onih koji bi imali probleme u plaćanju obaveza kod banaka", naglasio je Dugalić.

On je ukazao da je trenutno docnja građana u otplati kredita 4,8 procenata i da se od početka godine povećala za 0,2 procenta, i dodao da je pre krize kašnjenje bilo 1,7 procenata.

Govoreći o eventualnoj pomoći banaka klijentima, Dugalić je podsetio da svaka banka prati svog klijenta i da je pre dve godine uvedeno da svakom klijentu koji ima pad zarade miruje glavnica, a da plaća samo kamatu, a ukoliko ostane bez posla da mu kredit miruje dve godine.

On je rekao da ne očekuje povećanje kamata na kredite u evrima, jer euribor i ribor miruju u ovom trenutku, dok će kamate na kredite u dinarima zavisiti od inflacije i referentne kamatne stope Narodne banke, a kako se referentna kamata stopa smanjena, a inflacija obuzdava da će to povoljno uticati na kredite u dinarima.

http://www.youtube.com/watch?v=ZOZ4EBWTy3U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track