Irak je šansa za srpske kompanije

Irak je šansa za srpske kompanije

InfoBiz -
Reč je posebno o građevinarima, putarima i mostograditeljima, a prostora ima i za saradnju u oblasti poljoprivrede

BEOGRAD - Poslovi u Iraku šansa su za srpske kompanije, posebno građevinare, putare i mostograditelje, a prostora ima i za saradnju u oblasti poljoprivrednike, ocenili su danas učesnici Poslovnog foruma "Srbija-Irak", istakavši da je potrebno smanjiti distancu između dve zemlje i ojačati ekonomsku saradnju.Sa Foruma u Privrednoj komori Srbije, ministar građevine i stanovanja Iraka Mohamed Al-Deradži pozvao je srpskekompanije da dođu u Irak i nađu odgovoarajuće partnere za učešće na tenderima za izgrađu stambenih kompleksa i infrastrukture.

"Imamo novac i projekte, potrebne su nam srpske firme", istakao je Al-Deradži, ocenivši da je potrebno ojačati dugogodišnje ekonomske i političke veze Srbije i Iraka.

On je naveo da bi srpske kompanije mogle u Iraku raditi na izgradnji stambenih kompleksa, puteva, mostova... za koje već postoje konkretni i veoma vredni projekti, a uskoro bi trebalo i da budu raspisani tenderi.Al-Deradži je naglasio da je Irak je postao jedna od najjačih ekonomija u tom delu sveta, podvukavši da je i ekonomska i politička situacija u toj zemlji stabilna.

Prema njegovim rečima, kompanije iz Iraka zaintersovane su za uspostavljanje partnerstava, potrebne su im nove proizvodne linije, obuka za kadrove, tehnička podrška...

Al-Deradži je ukazao da Irak očekuju veliki infrastrukturni projekti, budući da ta zemlja planira da do 2016. godine poveća proizvodnju nafte sa 3,4 na šest barela dnevno i po tom osnovu ostavruje 250 milijardi dolara prihoda godišnje.

"Želimo da se u izgradnju uključe i firme iz Srbije", poručio je irački ministar građevine i stanovanja i izrazio očekivanje da će se otvoriti novi putevi za saradnju dve zemlje.Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić podsetio je da mnoge srpske firme imaju iskustva u radu u Iraku i predstavnicima te zemlje se zahvalio na ukazanom poverenju.

Ovo je šansa za naše građevinare, putare i mostograditelje, dodao je Ilić, izrazivši nadu da će se u posao uključiti i domaće projektne kuće i pružiti im logističku podršku.

"Mi imamo znanje, iskustvo i radnike, a Irak projekte i budžet. Nema razloga da ne počnemo da radimo. To je dobar posao za Srbiju", ocenio je Ilić.

Kako je dodao, srpska delgacija trebalo bi da ode u Irak i pogleda tendere, kako bi se ovdašnje firme uključile u poslove, koji su im "na dohvat ruke".

Njegov srpski kolega, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević je rekao da u poljoprivrednom sektoru postoji mogućnost za saradnju u oblasti razmene poljoprivrednih proizvoda, koja je trenutno veoma mala - 0,1 odsto.

On je dodao da je u tom smislu je potrebno ukinuti formalno-pravne barijere i pozitivno ocenio inicijativu za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini.

Knežević je dodao da je Srbija veoma zainteresovana i za investicije, kako direktne, tako i kroz formiranje zajedničkih preduzeća, posebno u prerađivačkoj industriji, kao i za razmenu znanja i tehnologija u poljoprivredi.Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin je podsetio da je saradnja Iraka i Srbije počela pre 55 godina, ocenivši da treba smanjiti distancu i saradnju vrati na nivo koji je dostignut u vreme bivše Jugoslavije.

Podsetivši na rezultate te privredne saradnje - od 1970. do 1990. godine, Ugljanin je kazao da takav nivo sada izgleda nedostižan, ali da zajedničkim radom može i da se prestigne.

Ambasador Iraka u Beogradu Falah Abdulhasan Abdulsada je ocenio da osim u građevinarstvu i izgradnji infrastrukture, postoji prostor i za saradnju u oblasti turizma, zdravstva i obrazovanja.

Abdulsada je istakao da je potrebno Iračanima omogućiti lakše dobijanje vize i ukinuti vize za biznismene i predložio da se uspostavi direktna avionska linija Beograd-Bagdad.

Predsednik PKS Željko Sertić je ukazao da se tri četvrtine robne razmene Srbije i Iraka u prošloj godini, koja je bila nešto manje od 40 miliona dolara, odnosilo na sektor vojne industrije, izazivši očekivanje da je to samo početak buduće saradnje dve zemlje.

Sertić je naglasio da su mogućnosti za saradnju ogromne, recimo u građevinskom i poljoprivrednom sektoru i dodao da je PKS već uspostavila kontakte sa Federacijom iračkih komora.U nastavku Poslovnog foruma "Srbija - Irak" biće održani bilateralni razgovori privrednika iz Iraka i Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track