VRANJE: Proglašen bankrot rudnika Grot

VRANJE: Proglašen bankrot rudnika Grot

InfoBiz -
Rudnik olova i cinka Grot iz Krive Feje kod Vranja saopštio da je dobio rešenje Privrednog suda u Leskovcu kojim se proglašava bankrot tog rudnika i najavio da će na to rešenje uložiti žalbu

VRANJE - Rudnik olova i cinka Grot iz Krive Feje kod Vranja saopštio je danas da je dobio rešenje Privrednog suda u Leskovcu kojim se proglašava bankrot tog rudnika i najavio da će na to rešenje uložiti žalbu.

U tom rudniku stečaj je uveden 2005. godine, a kako se navodi žalba će biti dostavljena Ministarstvu pravde, Visokom Savetu Sudstva, Predsedniku Privrednog apelacionog suda, Predsedniku Vlade Srbije, prvom potpredsedniku Vlade i drugim relevantnim institucijama, koje štite interese države, te institucijama koje prate korupciju.

Kako se navodi, rudnik Grot je do danas radio i poslovao normalno, u njemu je bilo zaposleno 296 radnika, redovno su se isplaćivale zarade, porezi i doprinosi. Rudnikom je rukovodio Centar za stečaj pri Agenciji za privatizaciju, dok od decembra 2007. do danas rudnikom upravljaju poverioci.

U Privrednom sudu u Leskovcu 1. marta je održano ročište na kojem se odlučivalo o mogućem bankrotu rudnika. Ročište je održano na osnovu odluke Privrednog apelacionog suda u Beogradu od 11. januara ove godine.

Tom odlukom konstatuje se da najveći poverilac rudnika preduzeće Trend kompani iz Jagodine nije realizovalo Plan reorganizacije rudnika, koje je samo predložilo još 2007. godine. Trend kompani nije namirilo dug drugim poveriocima u iznosu od 945.322.214,89 dinara i nije svoja potraživanja uknjižilo kao akcije.Kako se navodi pomenuta odluka potpuno nejasna i iz nje ne može da se zaključi da Plan nije sproveden.- „Trend kompani doo" kao predlagač Plana i „Grot“ kao dužnik u svemu su izvršili Plan reorganizacije, o čemu su Trgovinskom sudu Leskovac još 2008. godine predali dokaze u pisanoj formi. "Trend kompani" je rezervisao sredstva (81 milion u novčanom obliku i 23.000 akcija) za namirenje poverilaca, a nisu podeljena jer to treba da uradi stečajni upravnik (Agencija) kojoj je sud rešenjem i naložio, da izvrši podelu sredstava prema konačnim presudama po parnicama koje vode poverioci čija potraživanja isti stečajni upravnik (Agencija) nije priznao - navode u rudniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track