Tabaković: Vraćanje inflacije u planirane okvire u 2013.
Foto: KURIR

Tabaković: Vraćanje inflacije u planirane okvire u 2013.

InfoBiz -
NBS će u 2013. nastojati da održi finansijsku stabilnost i stabilnost cena, što je njena zakonska obaveza, vodeći pritom računa da ne troši devizne rezerve ni prekomerno, ali da se održi stabilnost dinara i finansijskog sistema, naglasila je Tabaković

BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će se inflacija u 2013. vratiti u planirane okvire, ukazujući da svoju prognozu temelji na očekivanjima da će naredne godine poljoprivreda imati najmanje prosečnu sezonu, što će uticati na rast privrede od najmanje 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Moje realno očekivanje je utemeljeno na tome da za nas inflacija i faktori koji na nju utiču, nisu "crna kutija". Mi znamo da su cene poljoprivrednih proizvoda najveći razlog zbog čega su cene tako visoke", objasnila je guvernerka NBS, govoreći o planu centralne banke da se inflacija vrati u okvire od četiri plus - minus 1,5 odsto do kraja 2013.

NBS će u 2013. nastojati da održi finansijsku stabilnost i stabilnost cena, što je njena zakonska obaveza, vodeći pritom računa da ne troši devizne rezerve ni prekomerno, ali da se održi stabilnost dinara i finansijskog sistema, naglasila je Tabaković.

Eventualni parlamentarni izbori u 2013. mogu najviše da poremete nastojanje NBS da održi finansijsku stabilnost sistema, cena i inflacije, upozorila je Tabakovićeva.

Guvernerka NBS je podsetila da su prethodni parlamentarni izbori pokazali da je država trošila prekomerno, zaduživala se da bi "podmitila građane nerealnim obećanjima" i da bi, između ostalog, ulagala u banke koje su ove godine zatvorene.

"Ta greška ne sme da se ponovi. Izbori sami po sebi nisu problematični ako su izazvani željom da se naprave još bolji uslovi za investitore i za život građana, pre svega", rekla je Tabakovićeva.

"Koliki će kurs biti iduće godine zavisiće od inflatornih pritisaka i od svega onoga što deluje na inflaciju, što je naš osnovni zadatak", poručila je Tabaković.

Tabakovićeva je najavila preventivnu kontrola banaka kako bi se sprečilo da bilo ko te finansijske institucije smatra svojim privatnim vlasništvom i na taj način zloupotrebljava štednju građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja