Spremna varijanta B za Železaru ako Rusi odustanu

Mlađan Dinkić

Spremna varijanta B za Železaru ako Rusi odustanu

InfoBiz -
Rusi su tražili produženje tendera za dva meseca, međutim, moram da kažem da spremamo varijantu B, ne možemo biti sigurni šta će se dogoditi, jer se ovaj period već produžavao

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je u Beogradu da se za Železaru Smederevo sprema "varijanta B" u slučaju da se ruska kompanija "Uralvagonzavod" ne javi na tender i ispituje se koliki bi bili troškovi da država pokrene proizvodnju.

"Rusi su tražili produženje tendera za dva meseca, međutim, moram da kažem da spremamo varijantu B, ne možemo biti sigurni šta će se dogoditi, jer se ovaj period već produžavao. Ispitujemo koliki su troškovi, ukoliko se

Rusi ne bi pojavili, da država ovo pokrene, ukoliko ne bude preskupo", rekao je ministar Dinkić u četvrtak uveče odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

Ranije u četvrtak je državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić kazao kako je tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo produžen jer potencijalni kupac, ruski Uralvagonzavod, nije stigao da uradi kompletne analize do predviđenog roka, 26. decembra.

Državni sekretar je istakao da su razgovori sa predstavnicima Uralvagonzavoda veoma korektni, ali da su detaljniji pregovori mogući tek kada se uradi kompletna analiza stanja u Železari Smederevo i biznis plan.

Kompanija Uralvagonzavod se jedina javila na tender za strateškog partnera, a početkom decembra u Železari Smederevo boravila je desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije Čermet iz Rusije, sa zadatkom da sagleda stanje srpske čeličane, za potencijalnog strateškog partnera i da prikupi informacije iz oblasti pravnog i finansijskog dela poslovanja.

Istakavši da Železara Smederevo ima više od 5.000 zaposlenih, Ljubić je naglasio da će Vlada Srbije i Ministarstvo finansija i privrede učiniti sve kako bi ta čeličana dobila dobrog strateškog partnera.

Ljubić je podsetio da Železara ima dve visoke peći, od kojih je jedna na tihom hodu, a druga potpuno ugašena.Peć na tihom hodu, kako je naveo Ljubić, može relativno brzo da bude pokrenuta, dok je za aktiviranje ugašene visoke peći, prema procenama, potrebno oko šest meseci.

Ljubić je dodao da država ne plaća ni jedan jedini dinar iz budžeta za plate radnicima Železare Smederevo koji su na plaćenom odsustvu već to radi sama čeličana.

Železaru Smederevo je Vlada kupila u januaru ove godine od američkog "Ju-Es stila", i to za jedan dolar, pošto je ta kompanija saopštila da se povlači iz posla, zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.

Smederevska železara je pod imenom "Sartid" u martu 2003. prodata "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara.Železara je, tokom proteklih desetak godina, bila veliki izvoznik i obuhvatala je do 13 odsto ukupnih prodaja iz Srbije inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track