Preduzetnik svaka četvrta žena u Srbiji
Foto: Tanjug

Preduzetnik svaka četvrta žena u Srbiji

InfoBiz -
One u poslu imaju dodatne problema baš zbog toga što su žene

BEOGRAD - Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je danas da je u Srbiji tek svaka četvrta žena preduzetnik i da one u poslu imaju dodatne problema baš zbog toga što su žene.

Ona je na konferenciji "Žensko preduzetništvo u Srbiji - karakteristike, prepreke i potrebne mere podrške" kazala da u srpskoj privredi, u privatnom sektoru ženski biznis čini 26 odsto svih aktivnih preduzetnika i privrednih društava, precizirajući da od toga 22 odsto čine preduzetnice, a ostatak privredna društva žena.

Kalanovićeva je naglasila da privrednih društava sa muškim vlasnicima i direktorom ima četiri puta više. Prema njenim rečima, žensko preduzetništvo u Srbiji je pretežno mikropreduzetništvo jer 99 odsto preduzetnica zapošljava manje od 10 lica i uglavnom je to poslovanje u sektoru usluga i na lokalnom tržištu.

"Žensko preduzetništvo je neiskorišćena snaga, veliki potencijal i potrebno mu je dati podršku da bi stalo rame uz rame kolegama muškarcima, kako bi intenzivnije i jače doprinosile u oblasti preduzetništva, svojim porodicama, društvu, ali i same sebi", kazala je ona.

Kalanovićeva je istakla da bi sa današnje konferencije trebalo da izađu konkretni predlozi na osnovu njih će za narednu godinu biti kreiran čitav niz programa koji će značajnije podržati razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji.

Savetnica u Ministarstvu finansija i privrede Dragijana Radonjić Petrović najavila je da će u narednoj godini žene preduzetnici od svih institucija imati finansijsku podršku, ali i pomoć u pripremi biznis plana u pripremi izbora oblasti kojom će se baviti.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo finansija i privrede i UN Women u okviru aktivnosti povodom obeležavnja evropske nedelje malih i srednjih preduzeća i centralni je događa te manifestacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track