EU DAJE VIŠE OD 20 MILIONA € ZA IZGRADNJU KAMPUSA FAKULTETA U BEOGRADU: Oni će dobiti ogromne pogodnosti ovim projektom
Foto: Instagram Printscreen/Beobuild

EU DAJE VIŠE OD 20 MILIONA € ZA IZGRADNJU KAMPUSA FAKULTETA U BEOGRADU: Oni će dobiti ogromne pogodnosti ovim projektom

InfoBiz -

Za izgradnju kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu Evropska unija izdvojiće 21 miliona evra, a Sporazum o grantu Investicionog okvira za Zapadni Balkan EU za unapređenje univerzitetske infrastrukture u Srbiji u Parizu su potpisali ministar za javna ulaganja Darko Glišić i viceguvernerka Razvojne banke Saveta Evrope Sandrin Gaudin potpisali su u Parizu.

Ministar je naveo da je ukupna vrednost investicije za izgradnju novog kampusa i energetsku sanaciju starih objekata procenjena na 63 miliona evra od čega grant iznosi 30 odsto vrednosti projekta.

- Ova bespovratna sredstva će se, zajedno sa sredstvima kredita, koristiti za izgradnju celokupnog kampusa tehničkih fakulteta. Koristiće se za izgradnju dodatnih kapaciteta za ETF, stvaranje nedostajućih nastavnih i istraživačkih kapaciteta za Arhitektonski i Građevinski fakultet, kao i poboljšanje opštih uslova za nastavnike i studente izgradnjom zajedničkih prostorija i podzemnog parkinga za svih pet tehničkih fakulteta (ETF, AF, GF, TMF i MF) u jednom bloku . ukazao je Glišić.

evro, evri
foto: Shutterstock

Sredstva će biti uložena i u poboljšanje energetskih performansi postojećih zgrada pet tehničkih fakulteta u okviru kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu i usklađivanje postojećih zgrada sa standardima bezbednosti i pristupačnosti, napomenuo je on.

Podsetimo, pre oko dve godine predstavljeno je pobedničko rešenje koje je izabrano na konkursu za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta sa zajedničkim sadržajima tehničkih fakulteta u Beogradu, koji je raspisan u okviru projekta tehničke pomoći Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Potom se pristupilo daljoj razradi prvonagrađenog rešenja kao i izradi dokumentacije kako bi se omogućila sukcesivna rekonstrukcija predmetnog bloka koji je oivičen ulicama Kraljice Marije, Ruzveltova, Bulevar kralja Aleksandra i Karnegijeva.

kampus, tehnički fakulteti, Tehnički fakulteti, Elektrotehnički fakultet, Mašinski fakultet
foto: Instagram Printscreen/Beobuild

Pobedničko rešenje konkursa, a ujedno i obrađivač urbanističkog projekta bio je Projektni biro 4 MIND. Kako je pre dve godine ukazano, faza 1 podrazumeva izgradnju novog objekta ETF povezanog sa objektom Tehičkog fakulteta i objektom Mašinskog i Tehnološkog fakulteta, kao i rekonstrukciju svih postojećih objekata na koje se utiče novom gradnjom.

Druga faza uključuje nadogradnju Mašinskog i Tehnološkog fakulteta, kao i izgradnju paviljonskog objekta u zaleđu Univerzitetske biblioteke.

Faza 3 se odnosi na izgradnju nove trafostanice, a četiri na dogradnju paviljona-galerije sa toplom vezom sa objektom Državnog arhiva Srbije.

Bruto površina nove gradnje (podzemno i nadzemno) iznosi 34.347 metara kvadratnih, od čega na novu zgradu ETF sa paviljonom kod biblioteke ide 27.773 kvadrata, za nadogradnju fakulteta 4.834 i za trafostanicu 1.740 mkvadratnih metara.

BiznisKurir/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track