JAČANJE VEZA SRBIJE I JAPANA Predstavljena nova inicijativa koja podržava srpsku privredu u primeni digitalnih tehnologija
Foto: Promo

JAČANJE VEZA SRBIJE I JAPANA Predstavljena nova inicijativa koja podržava srpsku privredu u primeni digitalnih tehnologija

InfoBiz -

Proslava tradicionalnog japanskog festivala Tanabata, u organizaciji Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JBAS), održana je danas u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, u prisustvu Jelene Begović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacije, ambasadora Japana, Nj.E. Akira Imamura, Adrijane Mesarović, ministarke privrede i Gorana Pekeza, predsednika JBAS-a.

Ove godine, obeležavanje ovog čuvenog „Festivala zvezda“ bilo je posvećeno nedavnoj poseti srpske delegacije Japanu i daljem jačanju veza dve zemlje. U skladu sa japanskom tradicijom, a tokom zvanične ceremonije, svi učesnici događaja okačili su svoje želje ispisane na papirićima raznih boja (tanzaku) na drvo bambusa, koje je specijalno posađeno za ovu priliku u dvorištu Muzeja Jugoslavije.

japanski festival Tanabata, JTI
foto: Promo

Jelena Begović, ministarka nauke posebno je istakla simboliku ovog festivala:

- Tanabata nas podseća na važnost napornog rada, vrednost vremena i radost ponovnih susreta i ostvarivanja želja. Simbolizuje prijateljstvo i saradnju između srpskog i japanskog naroda, i strpljivo i pažljivo građenje odnosa sa ciljem jačanja i postizanja velikih stvari zajedno. Saradnja između naše dve zemlje zasnovana je na uzajamnoj želji da nastavimo da razvijamo zajedničke aktivnosti i projekte, koji su značajni za naše narode.

Nj.E. Akira Imamura takođe je izrazio svoje zadovoljstvo napretkom u bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji:

- Veoma cenim što JBAS podržava aktivnosti svojih kompanija članica kroz stručne savete, izgradnju poslovnih mreža i ostalih aktivnosti, čime u velikoj meri doprinosi jačanju ekonomskih odnosa između Japana i Srbije. Nakon uspešne posete srpske privredne delegacije Japanu, očekuje se da će ove jeseni Srbiju posetiti privredna delegacija Japanske organizacije za spoljnu trgovinu (JETRO). Ova poseta će dodatno podstaći investicije japanskih kompanija u Srbiji i unaprediti naše ekonomske veze.

japanski festival Tanabata, JTI
foto: Promo

Goran Pekez, predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JBAS), istakao je da je Japan među 10 najvećih zemalja investitora u Srbiji, te da je ovo udruženje japanskih investitora veoma ponosno zbog toga:

- Nadamo se da je povećani interes japanskih investitora za Srbiju, između ostalog, rezultat naših kontinuiranih napora da delimo naša iskustva sa drugim japanskim kompanijama. Naš zajednički plan za budućnost je jasan, želimo da iskoristimo veliki potencijal Svetskog Expoa 2025. u Osaki i Beogradskog Expoa 2027. za promociju Srbije kao destinacije za investicije japanskih kompanija.

Japanska poslovna alijansa u Srbiji danas je predstavila i novu inicijativu Društvo 5.0, koja ima za cilj da podrži srpsku privredu i institucije u razvoju i primeni digitalnih tehnologija u realnom vremenu. Ova inicijativa potiče iz Japana i to je zapravo vizija koju Japan ima o budućnosti – integrisanje digitalnih tehnologija u svaki aspekt naših života, poput digitalizacije administrativnih procesa, pametna rešenja u transportu, energetskom sektoru i obrazovnom sistemu.

Biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja