VODEĆI EVROPSKI PROIZVOĐAČ SLATKOG PROIZVODA OPTUŽEN ZA PREVARU VEKA: Udruženje tvrdi - Oni obmanjuju ljude
Foto: Quentin Top / AFP / Profimedia

VODEĆI EVROPSKI PROIZVOĐAČ SLATKOG PROIZVODA OPTUŽEN ZA PREVARU VEKA: Udruženje tvrdi - Oni obmanjuju ljude

InfoBiz -

Udruženje UFC-Kue Choisir saopštilo je da je podnelo tužbu pariskom sudu protiv kompanije Famille Michaud Apiculteurs, optužujući je da obmanjuje ljude kada je u pitanju poreklo njenog meda.

Francuski med koji zapravo nije francuski

Naime, u njihovim teglama u supermarketima stoji da je med u potpunosti francuski, a udruženje UFC-Kue Choisi je u saopštenju za javnost napisalo da med dolazi iz Mađarske, Ukrajine, Bugarske i Španije, a neke tegle čak dolaze iz Argentine ili Vijetnama.

med
foto: Quentin Top / AFP / Profimedia

Osim toga, pisali su da je tačno poreklo meda ponekad napisano na poleđini tegle ili čak na poklopcu, ali u skraćenicama koje je teško razumeti. Dodali su i da kompanija Famille Michaud Apiculteurs na svojim teglama meda ima ispisano "miel de nos terroirs" (med sa naše zemlje), što nije tačno.

Kompanija Famille Michaud Apiculteurs pažljivo je odgovorila na sve kritike i optužbe na svom zvaničnom sajtu, tvrdeći da više vole francuski med, ali da se u poslednjih 30 godina suočavaju sa padom domaće proizvodnje, koja je sa 32 hiljade tona 1995. godine pala na manje od 10 hiljada tona u 2014.

med
foto: Quentin Top / AFP / Profimedia

Takođe tvrde da ako tegla meda ukazuje na francusko poreklo, to znači da je to francuski med i da sve podatke ispisuju na prednjoj ili zadnjoj strani tegle.

Međutim, udruženje UFC-Kue Choisir nije zadovoljno ovim objašnjenjem i smatra da ova kompanija ne radi u skladu sa propisima iz 2022. godine u kojima se navodi da na mešavini meda moraju biti naznačene sve zemlje porekla.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja