CARINICI ZAUSTAVILI KAMION, A UNUTRA LOBANJE I KOŽE! Sprečen nesvakidašnji šverc na graničnom prelazu Preševo
Foto: Uprava carina Srbije

DA SE NAJEŽIŠ

CARINICI ZAUSTAVILI KAMION, A UNUTRA LOBANJE I KOŽE! Sprečen nesvakidašnji šverc na graničnom prelazu Preševo

InfoBiz -

Na graničnom prelazu Preševo carinici su 27. maja zaustavili kamion stranih registarskih oznaka u kome su posle detaljne kontrole otkrili životinjske lobanje i kože.

- Carinski službenici su u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja devet lobanja i šest koža zaštićenih vrsta divokoze i vuka. Slučaj je otkriven kada je na red za kontrolu, na ulazu u zemlju, pristigao prazan kamion stranih registarskih oznaka. Mada je vozač carinicima rekao da nema ništa da prijavi, ipak je usledio detaljan pregled vozila. Tada su ispod i iza sedišta u kamionskoj kabini pronađeni paketi sa ukupno devet životinjskih lobanja, sedam lobanja sa rogovima divokoze i dve lobanje vuka - saopštila je Uprava carina.

Pored lobanja, pronađeno je i šest nedorađenih koža, od kojih četiri pripadaju divokozama, a dve su vučje.

- Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrđeno je da se radi o životinjama koje su na listi vrsta zaštićenih CITES Konvencijom - ističu u UC i podsećaju da je za prekogranični promet divljih ugroženih i zaštićenih vrsta, kao i njihovih derivata (kože, krzna, rogova, kandži i ostalih trofeja i suvenira), pored uobičajene dokumentacije neophodna i posebna CITES dozvola.

Bonus video:

03:21

ABAZOVIĆ: Voleo bih da ceo šverc cigareta završi u Peći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track