IMAMO NIKAD VEĆE DEVIZNE REZERVE Mali objasnio: Evo gde će biti uloženo 18 milijardi evra do 2027. godine
Foto: RTS Printscreen

IMAMO NIKAD VEĆE DEVIZNE REZERVE Mali objasnio: Evo gde će biti uloženo 18 milijardi evra do 2027. godine

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali objasnio gde će biti uloženo 18 milijardi evra do 2027. godine.

Što se tiče posete Vašingtonu, rekao je da je na sastanku produžen sporazum na MMF-om što je jako važno za građane Srbije budući da je MMF najveća međunarodna institucija.

- Kada pogledate aspekte naše ekonomije, mi smo stvarno svetla tačka. Iako građani to možda ne vide, ali ova globalna kriza stvarno utiče na globalnu ekonomiju. Tri su tačke: usporava se rast i to je najveći izazov u narednih pet godina. Ako nema rasta, onda stagnirate. Od prošle godine vidimo ubrzanje rasta. Bićemo iznad 3,5 odsto rasta ove godine. I sve nam raste - poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinarstvo... - rekao je Mali gostujući na TV Pink.

- U dinamici smo da ostvarimo plan da do 2027. godine imamo platu od 1.400 evra. Osim toga, kada pogledate javni dug u odnosu na svetski BDP je na 93 odsto. Prosek evrozone je 85 odsto. To je najbolji odgovor za one koji kritikuju da se prezadužujemo - kazao je Mali.

Siniša Mali, Jorgovanka Tabaković, MMF, Vašington
foto: Ministarstvo finansija

- Prezentacija koju je imao Vučić oko Ekspa - investiraćemo 18 milijardi evra u celu Srbiju do 2027. Imamo preko 300 projekata: ulagaćemo u Ekspo (stanovi, stadion...). Ulagaće se u puteve, zdravstvene ustanove, bio4 kampus. Bili smo vrlo konkretni u šta ćemo uložiti.

Podsetimo, Mali je nedavno poručio da u 'Skok u budućnost' država želi da uloži 18 milijardi evra u sve oblasti ekonomskog razvoja.

Istakao je da nam je kurs stabilan, da imamo nikad veće devizne rezerve i da imamo 4 milijarde evra na računu.

- Najvažnije za nas je da u što kraćem vremenu Srbija dobije investicioni rejting - to bi bila formalna potvrda svih rezultata koje smo ostvarili. Sada smo na korak do tog rejtinga - kazao je Mali.

Podsetio je da će 1. maja biti postavljen kamen temeljac za Nacionalni stadion.

- Kada pogledate ove globalne izazove, od korone do pritiske na Srbiju... Ekonomija nam dobro stoji, to kaže MMF, Svetska banka... Ono što je važno da budemo radni, marljivi, posvećeni poslu i vole svoju zemlju... - dodao je.

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja