PRIJAVE NA KONKURS '100 USPEŠNIH POSLOVNIH ŽENA' DO 8. APRILA: Najbolje preduzetnice biće osnažene novim znanjima i veštinama
Foto: Pošta/Vuk Branković

PRIJAVE NA KONKURS '100 USPEŠNIH POSLOVNIH ŽENA' DO 8. APRILA: Najbolje preduzetnice biće osnažene novim znanjima i veštinama

InfoBiz -

Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, i predsednica i članice Komisije za sprovođenje nagradnog konkursa „100 uspešnih poslovnih žena” – Tatjana Matić, direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije, Jelena Galić, članica Upravnog odbora AIK banke, i Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije (PKS), pozvali su sve preduzetnice i zakonske zastupnice i osnivačice malih preduzeća iz cele zemlje, da se do 8. aprila prijave na konkurs.

Oni su na konferenciji za medije govorili o uslovima za prijavu, nagradama i rezultatima prethodnih ciklusa.

- Kada pričamo o ženskom preduzetništvu najčešće u javnosti i medijima pričamo na koji način žene usklađuju privatne i poslovne obaveze, o ravnopravnosti polova, a u suštini, priča o podsticaju ženskog preduzetništva je najviše priča o ekonomskom razvoju zemlje. U Srbiji je prema podacima APR-a na kraju prošle godine registrovano 108.575 preduzetnica koje čine 34 odsto od ukupnog broja registrovanih preduzeća, dok je u privrednim društvima registrovana skoro 41 hiljada žena vlasnica kompanija, odnosno 27,3 odsto. Od ukupnog broja direktora u našim kompanijama, tek svaka četvrta je žena. To je nešto na čemu moramo da radimo kako bi se razlike u svim domenima smanjile - rekla je predsednica Komisije Tatjana Matić zaključivši da je investiranje u žensko preduzetništvo najisplativija investicija u budućnost.

Jelena Galić izrazila je zadovoljstvo što je deo projekta i ukazala na važnost ovakve inicijative.

- Pored edukativne strane i marketinške podrške, u smislu promocije i oglašavanja njihovih aktivnosti, jako je važna i finansijska strana, odnosno obezbeđivanje dodatnih izvora finansiranja za razvoj ženskog preduzetništva. Kao što je gospođa Matić istakla, postoje programi u okviru Fonda za razvoj, ali postoje i programi u okviru međunarodnih finansijskih institucija koji su posebno otvoreni za finansiranje malih i srednjih preduzeća, u okviru toga dve linije – zeleno finansiranje, i druga koja pomaže razvoj preduzetništva i ženskog preduzetništva - rekla je Galić.

- Na inicijativu Pošte Srbije već tri godine organizujemo konkurs čiji je cilj podrška ženskom preduzetništvu. Značajno je da svi zajednički radimo na unapređenju ženskog preduzetništva i na podršci ženskim biznisima. Sama Prviredna komora Srbije intenzivno radi na osnaživanju žena, i još mnogo posla je pred nama, a ovaj konkurs će svakako doprineti povećanju i boljoj ekonomskoj poziciji naših preduzetnica - rekla je Branislava Simanić, podsetivši da sve pobednice konkursa očekuju veoma važne edukacije, koje su neophodne kako bi žene bile što kompetentnije u vođenju biznisa.

Direktor Zoran Đorđević zahvalio je članicama komisije i Privrednoj komori na podršci.

- Pošta Srbije treću godinu zaredom pomaže žensko preduzetništvo na različite načine, u oblasti poštanske delatnosti i u okviru delatnosti Hibridne pošte – štampe i reklamiranja. Razgovarali smo sa dobitnicama prethodnih ciklusa, razmotrili njihove želje i predloge, i utvrdili nove mogućnosti za podršku ove godine. Pored besplatnog marketinga u brošuri i na monitorima u poštama, najbolje preduzetnice dodatno ćemo osnažiti novim znanjima i veštinama, u vidu edukacija koje sprovodi Privredna komora. U pripremi su i srecijalne vanredne nagrade, komplet usluga za poslovnu saradnju sa Poštom, sa posebnim pogodnostima, koji će same izabrati. Verujemo da će se preduzetnice prepoznati ovu priliku, koja pomaže ekonomskom osnaživanju žena, razvoju privrede i celoj državi, i da će se odazvati u još većem broju - rekao je Zoran Đorđević.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:41

Opština Medijana ima najveći broj žena preduzetnica u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track