AKO JE NEMATE SPREMITE SE DA ODREŠITE KESU! Od 5. aprila važe nova pravila za električne trotinete - Bez nalepnice nema ni vožnje!
Foto: Shutterstock

PRIPREMITE SE

AKO JE NEMATE SPREMITE SE DA ODREŠITE KESU! Od 5. aprila važe nova pravila za električne trotinete - Bez nalepnice nema ni vožnje!

InfoBiz -

Električni trotineti ne podležu klasičnoj registraciji ali imaju jedan poseban uslov, koji vlasnici ovih dvotočkaša moraju da ispune, a to je posedovanje posebnih nalepnica koje će izdavati Agencija za bezbednost saobraćaja.

Njihovo izdavanje će početi 5. aprila i biće uslov za električne trotinete da budu učesnici u saobraćaju, a nakon 15. juna će za neposedovanje biti naplaćivane i kazne od 10.000 dinara.

Nalepnice će za električne trotinete predstavljati vid svojevrsne registracije. Na osnovu nalepnice se može utvrditi snaga elektromotora, konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Šta mora da sadrži zahtev za nalepnicu električnog trotineta

Kako je objašnjeno, u zahtevu za izdavanje nalepnice treba navesti:

  1. lične podatke (ime i prezime, JMBG, datum i mesto rođenja)
  2. podatke o prebivalištu (mesto, poštanski broj, ulica i kućni broj, telefon i imejl)
  3. i podatke o lakom električnom vozilu (marka, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina, masa praznog vozila)

Uz zahtev se dostavlja i kompletna tehnička dokumentacija za lako električno vozilo.

nalepnica, električni trotinet
foto: Printscreen Službeni glasnik
Trotinet, Pešaci, električni trotinet
foto: Shutterstock

Kako izgleda nalepnica

Nalepnica koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, kako je navedeno, biće pravougaonog oblika, vidljiva u dnevnim i noćnim uslovima, samouništavajuća pri pokušaju uklanjanja, sivosrebrne boje i dimenzija 36×60 milimetara.

U gornjem delu nalepnice nalaziće se logo Agencije za bezbednost saobraćaja, a u središnjem oznaka za lako električno vozilo LEV na ćirilici i na latinici, ispod nje brojčane vrednosti o nominalnoj snazi elektromotora (W), najvećoj konstruktivnoj brzini (km/h) i masi praznog vozila (kg).

Predviđeno je da nalepnica bude postavljena na lako uočljivo mesto, u gornjem delu nepomičnog stuba upravljača električnog trotineta ili bicikla.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:26

VOZIO TROTINET NA AUTO-PUTU, MORAJU BITI SVESNI SVOJE ULOGE Koković žestoko osudio: Ovo su kazne u izmenjenom zakonu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track