STANOVNICI PULE U ČUDU ZBOG KONSTRUKCIJE, GLEDAJU I NE VERUJU: Napravljena prva rotaciona garaža a svi se PITAJU SAMO JEDNO (FOTO)
Foto: Printscreen HRT

testirana na udare vetra, pa i potres

STANOVNICI PULE U ČUDU ZBOG KONSTRUKCIJE, GLEDAJU I NE VERUJU: Napravljena prva rotaciona garaža a svi se PITAJU SAMO JEDNO (FOTO)

InfoBiz -

Poznato je da Pula već godinama vodi bitku s hroničnim nedostatkom parking mesta, posebno u letnim mesecima. Kompanija Pula Parking, koja upravlja parkiralištima u tom gradu, danas je tako u probni rad pustila rotacionu garažu - prvu i jedinu u Hrvatskoj.

Uspoređivali su je s naftnom pukotinom. Neki su je iz šale prozvali pulskim Ajfelovim tornjem, a mnogi su se pitali da li je na njemu uopšte bezbedno ostaviti automobil.

Međutim, zvaničnici uveravaju - rolo parking praktična je i sigurna tehnologija koja štedi prostor. Na šest nekadašnjih parking mesta sada se ovde može smestiti 30 vozila.

- To su tri rolo garaže, u svaku stane po 10 vozila, gde se naizmenično izmenjuju, ulazak je regulisan rampama gde se čitaju registarske oznake, koristi se aplikacija kako bi se vozila uparkirala unutra i vratila nazad nakon završenog parkiranja, objasnio je Boris Agatić, pomoćnik direktora, Pula Parking.

Nalazi se na kraju Premanturske ceste koja je jedan od glavnih ulaza u grad. Garaža je testirana na udare vetra, pa i potres.

- Upravo sada vršimo test, pre tehničkog pregleda, sigurnost je osigurana, vidi se ovde kako smo 10 vozila smestili gore i ništa se ne događa, sve je sigurno, rekao je Agatić. A sve je to i hrvatski proizvod.

- Baš ovo je hrvatski projekat, motore su patentirali Hrvati, zanimljivo je da ima samo 9,2 kilovata, potrošnja mu je minimalna, možemo ih unaprediti i da budu punjači za električna vozila, istaknuo je Manuel Brumnić, zamenik rukovodioca javnih parkirališta.

Tehnički pregled dogovoren je za četvrtak, a koji dan posle počeće probna faza za građane, i to besplatno.

Za početak korisnicima će pomagati delatnici. Međutim, garaža će se inače koristiti preko spomenute aplikacije putem koje će se moći i rezervisati mesto. Kad se Puljani naviknu, počeće i naplata - 1 evro zimi, a 1,60 evro leti.

Kurir.rs/Vijesti.hrt

Preneo: M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja