EVRO JEDINA PRIZNATA VALUTA NA KIM: Centralna banka Kosova donela odluku - Dinar označen kao "dragocenost za skladištenje"
Foto: Shutterstock

OD 1. FEBRUARA

EVRO JEDINA PRIZNATA VALUTA NA KIM: Centralna banka Kosova donela odluku - Dinar označen kao "dragocenost za skladištenje"

InfoBiz -

Evro je jedina dozvoljena valuta na prostoru lažne države Kosova, navodi se u najnovijoj Uredbi Centralne banke Kosova.

- Jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija – u gotovini u platnom sistemu u Republici Kosovo je evro, takođe, jedina valuta prema članu 11. Ustava Republike Kosovo i članova 16. 17 i 18 Zakona br.03/l-209 o Centralnoj banci Republike Kosovo - navodi se u članu 34. o gotovinskom plaćanju Uredbe CBK.

Evro, Euro, Novac
foto: Shutterstock

U sledećem članu naglašeno je da je CBK jedina monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na tzv. Kosovu.

Što se tiče ostalih valuta, u ovoj Uredbi, navodi se da one koje nisu evri na tzv. Kosovu mogu da se koriste „samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku“ ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evri.

Takođe, druge valute mogu da se koriste i za međunarodno plaćanje ili za devizne aktivnosti.

Kada je u pitanju zamena valuta, od sada se može vršiti isključivo u institucijama koje imaju licencu CBK da vrše ovakve usluge.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

- Sve druge odredbe, koje su u suprotnosti sa ovom uredbom, stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ove Uredbe - stoji u jednoj od odredbi.

UREDBA STUPA NA SNAGU 1. FEBRUARA

Još jedna od odluka je i ta i da se od 1. februara iz opticaja povlače novčanice od 500 evra radi zaštite od širenja falsifikovanja novca.

Da će se obustaviti platni promet Srbije, posredno je danas „de fakto“ potvrdio i izaslanik EU Miroslav Lajčak:

- Upoznat sam sa tim. Razgovarao sam sa Besnikom Bisljimijem.

srpski dinar, dinari, žena drži novčanik
foto: Shutterstock

On međutim, veruje da ukoliko do toga dođe, „da to neće dovesti do opasne situacije“, odnosno, da će se pronaći rešenje „bez negativnih posledica“.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcioniše na tzv.Kosovu i posle rata 1999. godine u većinskim srpskim sredinama.

Dinari su preko Trezora u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim delatnostima.

(Kurir.rs/KoSSev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track