ONI ĆE PRVI U SVETU PRAVITI ĆEVAPE IZ LABORATORIJE: Nećemo ih razlikovati od srpskih, a evo GDE će se proizvoditi
Foto: Shutterstock

i to se događa

ONI ĆE PRVI U SVETU PRAVITI ĆEVAPE IZ LABORATORIJE: Nećemo ih razlikovati od srpskih, a evo GDE će se proizvoditi

InfoBiz -

Kompanija Aleph Farms dobila je odobrenje od izraelskog Ministarstva zdravlja za proces proizvodnje "laboratorijske" govedine. Aleph, kompanija za celularnu poljoprivredu sa sedištem u Izraelu, kaže da je to prva kompanija koja je dobila ovakvo odobrenje za uzgoj govedine.

Ovaj proces koristi životinjske ćelije, a ne zaklane životinje, koje se često hrane i uzgajaju u bioreaktoru. Ovo je pravovremen i skup proces za proizvodnju dovoljno da se formira ceo komad mesa. Dobijanje regulatornog odobrenja je podvig za koji su, kompanijama koje se bave uzgojem mesa, bile potrebne godine da postignu.

meso
foto: AP/Ilustracija

Regulatorno odobrenje daje Aleph Farms-u dozvolu da proizvodi i plasira svoj proizvod u Izraelu, u skladu sa specifičnim uputstvima za označavanje i marketing koje je dalo izraelsko Ministarstvo zdravlja, kao i završetak inspekcije dobre proizvodne prakse za svoj pilot proizvodni pogon, ističe portparol kompanije.

Prošlog leta, Aleph je podneo zahtev u Ujedinjenom Kraljevstvu za prodaju svojih kultivisanih goveđih odrezaka pod brendom Aleph Cuts u toj zemlji. Ovo je usledilo nakon Alephove prijave podnete 26. jula na regulatorno odobrenje u Švajcarskoj. Oba ova podneska još uvek se razmatraju.

Meso iz laboratorije
foto: Profimedia

- Ulaz u Aziju, preko Singapura, kao i Bliski istok, preko Izraela, trenutno je naš glavni fokus. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti pozitivne indikacije od Singapurske agencije za hranu. Izvan APAC-a i MENA-e, podneli smo prijave u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, a unapređujemo i prijave za druge zemlje - kažu iz kompanije.

Još nisu dali informacije gde će njihovi odresci biti dostupni.

Kako se pravi "meso iz laboratorije" imali smo prilike svojevremeno da saznamo od profesora Yaakova Nahmiasa, osnivača kompanije Future Meat Technologies.

Meso, Magarac, Govedina, Kobasice, Bivo

On je tada rekao da izraelske ćevape, gajenih u laboratoriji, nećemo razlikovati od srpskih.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track