Rak prostate – skrivena pretnja muškarcima
Foto: Promo

Rak prostate – skrivena pretnja muškarcima

InfoBiz -

U Srbiji samo 10 odsto muškaraca ide na redovne preglede, a rano otkrivanje bolesti, naročito karcinoma, od presudnog je značaja za izlečenje i produžetak života. Novembar je mesec posvećen muškom zdravlju i borbi protiv raka prostate i testisa. U Srbiji je ovo treći najzastupljeniji karcinom kod muškaraca od kojeg 3000 oboli, a 1000 premine svake godine. Zato bi redovni preventivni pregledi prostate trebalo da budu obaveza svakog muškarca.

Rak prostate se otkriva jednostavno – analizom krvi kroz PSA i Free PSA test. Reč je o za sada najboljem načinu za otkrivanje ove bolesti. Svakako se savetuje i poseta urologu.

Ali statistika s početka teksta je poražavajuća – mali broj muškaraca odlazi na redovne preglede dok se za „pregled“ automobila uvek nađe vremena. U kompaniji Generali Osiguranje Srbija veruju da ne postoji ništa vrednije od ljudskog života. Zato apeluju na muškarce da ukoliko mogu bar jednom godišnje da „odvedu automobil na pregled“ to isto učine i za sebe. U želji da ih dodatno podstaknu obezbedili su besplatne vaučere za testiranje i urološki pregled.

Generali Srbija
foto: Promo

Prvih 1000 muškaraca koji kupe Generali polisu osiguranja od auto odgovornosti i popune kontakt formu na stranici Testiraj se, prosto je dobiće poklon vaučer za analizu krvi – PSA, Free PSA i urološki pregled. Nagrađeni će moći da urade analize i pregled u medicinskim ustanovama širom Srbije.

U velikom broju slučajeva rak prostate nema nikakve simptome, a kada se jave moguće je da je bolest već uznapredovala. Među najčešćim simptomima su: učestalo i otežano mokrenje, posebno noću, pojava krvi u urinu, problemi sa erekcijom, bol u maloj karlici i leđima. Inače, prostata je žlezda koja se nalazi ispod mokraćne bešike i obuhvata početni deo mokraćne cevi.

Rizične grupe za oboljevanje od raka prostate su muškarci stariji od 50 godina, gojazni, pušači, oni koji su već imali člana porodice obolelog od ovog karcinoma. Zbog toga se savetuje da i mlađi rade godišnje preventivne preglede i testove.

Srećom, stopa preživljavanja kod ovog kancera je 98 odsto ukoliko se otkrije u ranoj fazi, a najjednostavniji način su upravo pomenute analize krvi.

Dakle, prosto je. Testiraj se i pregledaj sada uz poklon vaučere kompanije Generali Srbija.

Generali Srbija
foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track