NJIHOVA ODEĆA JE POPULARNA I U SRBIJI: Ovaj poznati modni brend najavio veliki zaokret u proizvodnji, da li će se dopasti svima
Foto: Reuters

promene

NJIHOVA ODEĆA JE POPULARNA I U SRBIJI: Ovaj poznati modni brend najavio veliki zaokret u proizvodnji, da li će se dopasti svima

InfoBiz -

Najveći lanac trgovina odećom na svetu najavio je da će izdvojiti više od 70 miliona evra kako bi osigurao snabdevanje recikliranim poliesterom, proizvedenim od tekstilnog otpada.

Кako se navodi, poliester je proizvod naftne industrije, a naveliko se koristi u sportskoj odeći zato što se brzo suši i dugo traje.

Zara će, prema ugovoru, za tri godine od američkog startapa kupovati značajan deo recikliranog poliestera koji se prodaje pod markom "cycora". Do kraja decenije materijali nove generacije trebalo bi da čine četvrtinu vlakana koje vlasnik Zare koristi u proizvodnji.

Američki startap će s druge strane iskoristiti novac od ovog posla za finansiranje prve komercijalne fabrike za reciklažu tekstila. Očekuje se da će proizvodnja recikliranog poliestera u toj fabrici početi oko 2025. Zara će, pak, materijal kupovati tri godine nakon početka rada.

Zara
foto: YT/Printscreen

Neki brendovi odeće žele da smanje upotrebu čistog poliestera i već su se prebacili na njegovu recikliranu verziju, dobijenu od plastičnih boca, ali praksa se našla na meti kritika, jer je generirala veću potražnju za rabljenim bocama, podigavši im cene.

Praksa proizvodnje garderobe od recikliranog poliestera koji se dobija reciklažom tekstilnog otpada tek je u povojima i trebaće vremena da podmiri potrebe globalnih modnih brendova.

Kako se podseća, lane je Zara već potpisala trogodišnji ugovor, vredan 100 miliona evra, o kupovini 30 odsto recikliranih vlakana finskog proizvođača Infinited Fiber Co, a uložila je i u još jednu američku kompaniju, koja se takođe bavi recikliranjem tekstila.

U matičnoj Španiji Zara je s konkurentima, uključujući H&M i Mango, osnovala udruđenje za upravljanje otpadom od odeće, u sklopu priprema modne industrije za zakone EU koji će od početka 2025. godine od zemalja tražiti odvojeno prikupljanje tekstilnog otpada.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja