Bajec: Deficit se u 2013. može smanjiti na 3,5 odsto

Bajec: Deficit se u 2013. može smanjiti na 3,5 odsto

InfoBiz -
Povećanje penzija i plata u javnom sektoru ograničeno je na po dva odsto u oktobru ove i aprilu sledeće godine čime se otvara prostor da se budžetski deficit u odnosu na ovu godinu smanji u 2013. do željenog nivoa, podsetio profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec

BEOGRAD - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec izjavio je da, imajući u vidu očekivane ekonomske parametre, postoji mogućnost da se u narednoj godini budžetski deficit smanji na željenih 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali da je jedan od uslova za to postizanje političke saglasnosti oko smanjenja određenih rashoda.

Bajec je podsetio da je povećanje penzija i plata u javnom sektoru ograničeno na po dva odsto u oktobru ove i aprilu sledeće godine i da se i time otvara prostor da se budžetski deficit u odnosu na ovu godinu smanji u 2013. do željenog nivoa.

On je ukazao da je upravo taj ograničeni rast plata i penzija sa stanovišta budžeta najveća štednja, jer u uslovima kada inflacija nije mala to zapravo znači njihov realan pad.

"Osnovno je pitanje da li će, paralelno sa ovim delovanjem u pravcu postepenog uspostavljanja neke buduće ravnoteže između javnih prihoda i rashoda, biti dovoljno manevarskog prostora da se poveća bruto domaći proizvod i nadalje, naravno, s tim i zaposlenost", rekao je Bajec.

On smatra da se iduće godine, s obzirom na lošu realnu bazu u ovoj godini, može očekivati određeni realni rast BDP-a.

Što se tiče tih nominalnih cifara, činjenica je da ćemo imati inflaciju i u idućoj godini, tako da će kombinacija realnog rasta BDP-a, ali i tih inflatornih efekata imati u javnim prihodima značajne efekte, naveo je Bajec koji je u prethodnoj vladi bio savetnik premijera.

On je istakao da je glavni problem kako na jedan temeljniji način prići uštedama, ocenivši da za to postoji nekoliko mogućnosti.

Jedna od mogućnosti je da se iskoriste efekti najavljenog novog Zakona o javnim nabavkama, da se malo značajnije prištedi na kupovini robe i usluga, a kada je reč o subvencijama, da se tu nađe manevarski prostor za ozbiljnije smanjivanje, što nije lako, ali prostor postoji, precizirao je Bajec.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja