Najnovije vesti

DANAS POČINJE POPIS POLJOPRIVREDE: 3.000 popisivača izašlo na teren, a OVE podatke treba da prikupe od građana!
Foto: Shutterstock

traje do 15. decembra

DANAS POČINJE POPIS POLJOPRIVREDE: 3.000 popisivača izašlo na teren, a OVE podatke treba da prikupe od građana!

InfoBiz -

Popisivanje poljoprivrede u Srbiji počelo je 1. juna, kada su se tokom tri nedelje pravna lica samoanketirala unosom podataka preko veb-Upitnika. Ovaj proces sada se nastavlja i trajaće do pred Novu godinu.

Popisivači će od 1. oktobra do 15. decembra obilaziti poljoprivredna gazdinstva i beležiti čime raspolažu. Prikupljaće se podaci o zemljišnom fondu, radnoj snazi, broju stoke... Rezultati popisa su, kažu stručnjaci, važan pokazatelj u kom pravcu bi buduće mere podrške poljoprivredi trebalo kreirati.

Prvog oktobra na teren će krenuti i obučeni popisivači koji će tokom dva i po meseca prikupljati informacije o poljoprivrednim gazdinstvima na osnovu Adresara u kojem su upisana. Sve podatke unosiće direktno u elektronski Upitnik na laptopu.

- Popisom poljoprivrede 2023. biće obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Srbije, bez obzira na status - porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i gazdinstva preduzetnika - objasnili su u Republičkom zavodu za statistiku i dodali da sve informacije i odgovore vezane za popis u poljoprivredi građani mogu da dobiju u Info-centru.

popis, popisivači, popisivač, popis stanovništva
foto: Shutterstock

Zainteresovani građani će informacije i odgovore na pitanja moći da dobiju pozivom na broj 0800-444-005, svakoga dana od osam do 20 časova, a pozivi su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mreže Telekoma Srbije i mobilnih mreža.

Info-centar će raditi do 15. decembra.

Za ovaj posao biće angažovano oko 3.000 popisivača, koji su se prijavljivali putem javnog poziva, a zatim su prošli i desetodnevnu obuku.

popis
foto: Shutterstock

U Popisu poljoprivrede će se, potpunim obuhvatom, prikupiti podaci o osnovnim obeležjima poljoprivrednih gazdinstava: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke - preciziraju u ovoj instituciji. Na uzorku će, navode, biti prikupljeni podaci o navodnjavanju površina pod usevima, načinu držanja stoke, obradi i održavanju zemljišta, upotrebi đubriva, stanju poljoprivrednih objekata, mehanizaciji i opremi.

- Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja biće preuzeti iz evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - kažu u RZS.

O popisu u poljoprivredi

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja - Anketi o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018, u Srbiji je bilo 565.000 poljoprivrednih gazdinstava. To je, u odnosu na podatke iz Popisa poljoprivrede 2012, manje za oko 11 procenata, navode u RZS. Površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta po gazdinstvu 2018. bila je 6,2 hektara, što je više nego 2012. kada je bila 5,4 hektara. Ovo je posledica pada broja poljoprivrednih gazdinstava. U odnosu na 2012, 2018. zabeležen je pad broja uslovnih grla stoke za oko 4,3%. - Ne može se predvideti koliko će se i u čemu rezultati Popisa poljoprivrede 2023. razlikovati od rezultata prethodnih strukturnih istraživanja, ali se očekuje da pokažu nastavak prikazanih trendova u poljoprivredi Srbije, pri čemu je, zbog aktuelnog stanja u stočarstvu, izvestan znatan pad broja stoke na poljoprivrednim gazdinstvima - objašnjavaju iz RZS.

Kurir.rs/ Biznis/ RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track