PONOVO AMERIKANAC NA ČELU SVETSKE BANKE: Ko je Adžej Banga prvi čovek vodeće finansijske institucije, Rusija uzdržana na glasanju
Foto: EPA/Carlos Lemos

svetska banka

PONOVO AMERIKANAC NA ČELU SVETSKE BANKE: Ko je Adžej Banga prvi čovek vodeće finansijske institucije, Rusija uzdržana na glasanju

InfoBiz -

Adžej Banga, kandidat SAD, novi je predsednik Svetske banke, vodeće globalne institucije u svetu.

Banga se izjašnjava kao Amerikanac indijskog porekla i bio je jedini kandidat, pa njegov izbor nije iznenađenje. On će na ovom mestu zameniti Dejvida Malpasa, takođe Amerikanca, i trebalo bi da preuzme dužnost 2. juna. Banga (63) je u više navrata isticao kako želi da prioritet da finansiranju borbe protiv klimatskih promena i reformi Svetske banke.

Adžej Banga je bio generalni direktor kompanije Mastercard, stručnjak je za finansije i razvoj, a njegov mandat trajaće narednih pet godina.

Novog predsednika je krajem februara nominovao američki predsednik Džo Bajden za tu funkciju i bio je jedini kandidat da zameni odlazećeg šefa Malpasa, ekonomistu i bivšeg zvaničnika američkog Ministarstva finansija, koji je služio u Trampovoj administraciji.

Odluka je doneta na glasanju 24 člana odbora, a Rusija je bila uzdržana, umesto uobičajenog procesa zasnovanog na konsenzusu. Bajden je čestitao Bangi na njegovom "velikom odobrenju" da vodi Svetsku banku, koju je opisao kao "jednu od najkritičnijih institucija čovečanstva za smanjenje siromaštva i širenje prosperiteta širom sveta".

Banga je rođen u Indiji 10. novembra 1959, oženjen je i ima dvoje dece. Trenutno je potpredsednik General Atlantic-a. U kompaniji Mastercard je bio na čelnoj poziciji od jula 2010. do 31. decembra 2020.

Banga se sastao sa zvaničnicima iz 96 vlada od njegovog imenovanja, rekao je izvor. Posetio je osam zemalja tokom tronedeljne svetske turneje kako bi se sastao sa vladinim zvaničnicima, poslovnim liderima i grupama civilnog društva, preletevši ukupno 39.546 milja (63.643 km).

Svetsku banku vodi Amerikanac od njenog osnivanja na kraju Drugog svetskog rata, dok Međunarodni monetarni fond vodi Evropljanin. Na čelu ove globalne finansijske institucije bili su, između ostalih, Džim Jong Kim, Karolina Hajder, Tomas Vinod, Gregori Ingram.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track