I SUPLEMENTE KUPUJEMO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Nelegalna prodaja išla preko 6.700 oglasa
Foto: Shutterstock

SIVA EKONOMIJA

I SUPLEMENTE KUPUJEMO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Nelegalna prodaja išla preko 6.700 oglasa

InfoBiz -

Dodaci ishrani koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja prodaju se na čak 92 stranice na Fejsbuku, Instagramu i mnogim drugim internet portalima. Oni su objavili 6.700 oglasa za proizvode koji potencijalno predstavljaju opasnost po stanovništvo, a koje su nudili na onlajn tržištu.

Brojke pokazuju da je, sa druge strane, u apotekama u Srbiji tokom 2022. prodato 47 miliona pakovanja dijetetskih suplementata, što je rast od 33 odsto u odnosu na 2019. godinu. Iz naše zemlje je prošle godine izvoz ovih proizvoda vredeo 35,7 miliona dolara, dok smo uvezli dodatke ishrani za 71,2 miliona dolara. Kod nas posluje 110 proizvođača dijetetskih suplemenata, od kojih 40 pruža uslugu ugovorne proizvodnje.

Prema rečima Mirjane Vučićević, sekretara Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata ne brine samo nas nego i daleko razvijenije zemlje, koje preko svojih regulatornih agencija redovno upozoravaju korisnike da budu obazrivi prilikom njihove upotrebe.

- Zbog sve masovnije upotrebe dodataka ishrani, često bez konsultacija sa lekarom ili farmaceutom, kao i bez znanja o mogućim neželjenim efektima, neophodna je stalna edukacija kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala bezbedna, kontrolisana i racionalna - smatra Vučićević.

Igor Špadijer, zamenik predsednika Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata PКS, navodi da su dobre vesti da se zahvaljujući boljoj kontroli značajno smanjila nelegalna prodaja putem interneta. - U Srbiji je pet do šest puta smanjen promet suplemenata na internetu od 2019. godine, kada je 197.950 potrošača onlajn kupovalo različite dodatke ishrani. Prema procenama, ovo crno tržište u svetu godišnje vredi 4,4 milijardi dolara - rekao je on. Postoji jasna procedura koju svaki privredni subjekt u poslovanju hranom mora da ispuni kako bi dobio deklaraciju, odnosno, potvrdu da je proizvod prošao sve nivoe kontrole kako bi bio upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja. Zbog toga falsifikovani proizvodi i oni koji se viđaju na crnom tržištu, kompromituju reputaciju dodataka ishrani i sve legalne proizvođače koji poštuja stroga pravila poslovanja.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja