Kovačević:MMF će tražiti prodaju Telekoma

Kovačević:MMF će tražiti prodaju Telekoma

InfoBiz -
MMF insistirati na daljoj privatizaciji Aerodroma "Nikola Tesla", Energoprojekta i Telekoma Srbija

BEOGRAD - Ekonomista Mlađen Kovačević izjavio je da će Međunarodni monetarni fond (MMF) najverovatnije zahtevati dalju privatizaciju preduzeća, među kojima je i "Telekom Srbija", ukoliko naša zemlja uđe u novi finansijski aranžman sa ovom institucijom.

On je tokom okruglog stola na temu "Uloga "Telekoma Srbija" u daljem razvoju telekomunikacionog tržišta i usluga", kazao da će MMF insistirati na daljoj privatizaciji Aerodroma "Nikola Tesla", Energoprojekta i Telekoma Srbija.

"Pitanje je da li će naši pregovarači moći da se odupru takvom zahtevu, jer prodaja "Telekoma" u ovim nepovoljnim uslovima nije "domaćinski" čin", kazao je Kovačević.

On je ocenio da je tokom mandata odlazećeg direktora "Telekoma Srbija" Branka Radujka ta kompanija postigla solidan rezultat uprkos krizi i lošim ekonomskim uslovima.

Više od 400.000 ljudi ostalo je bez posla, liberalizovano je tržište, smanjena je potrošačka mogućnost penzionera i građana, a kursne razlike su takođe negativno delovale na rast prihoda "Telekoma", kazao je Kovačević, istakavši da je uprkos tome kompanija ostvarila dobre rezultate.

Osim toga, kako je naveo, BDP u poslednje četiri godine nije porastao, a privredna aktivnost u toku 2012. smanjiće se za tri do pet odsto.

Kovačević je naveo i da je pozitivno poslovanje potvrdilo tezu protiv prodaje "Telekoma", iako bi u tom slučaju možda imao veći profit, posledice bi bile štetne jer bi bilo 20 - 30 odsto radnika manje, a najveći deo profita bi otišao van Srbije.

Prema njegovim rečima, važno je ko će doći na čelo "Telekoma", s obzirom da je Radujko podneo zahtev za razrešenje, kao i da ukoliko nemamo adekvatnih domaćin stručnjaka, ne vidi razlog zašto ne bi angažovali menadžment iz inostranstva.

Važno je da na čelo "Telekoma Srbija" stane vrhunski menadžer koji će okupiti izuzetne kvalifikovane i dalekovide stručnjake i saradnike, jer u suprotnom ta kompanija, koju nazivaju "zlatna koka", vrlo brzo moze preći u ruke stranog vlasnika, zaključio je Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track