Izabran najbolji mladi poljoprivrednik i najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji za 2022. godinu
Foto: Promo

Izabran najbolji mladi poljoprivrednik i najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji za 2022. godinu

InfoBiz -

Pobednik ovogodišnjeg Izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo Srbije je Aleksandar Žilić iz Martinaca, dok je za najboljeg mladog poljoprivrednika proglašen Radivoj Lagundžin iz Iđoša. Drugo mesto u izboru za najbolje gazdinstvo pripalo je Bojanu Ceniću iz Dublja, a treće Slaviši Stojkoviću iz Male Reke. Direktan prenos proglašenja emitovan je na Prvom program Radio-televizije Vojvodine, u novoj zgradi na Mišeluku- gde je i upriličen događaj dodele nagrada.

poljoprivredno gazdinstvo Srbije
foto: Promo

Ovogodišnji izbor organizovalo je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika SUMP u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i uz institucionalnu podršku Privredne komore Vojvodine, sa ciljem promovisanja poljoprivrede. Reportažama o životu i radu na selu pokazali su I široj publici kako izgledaju njihova imanja kao I njihova svakodnevica. Tokom februara i marta oni su se prijavljivali na konkurs zvanične internet stranice najboljegazdinstvo.rs, a odlukom stručnog žirija u uži krug plasiralo se 15 poljoprivrednika koji su do proglašenja predstavljeni i široj javnosti. Pravo na učešće imali su svi registrovani poljoprivrednici koji su u aktivnom statusu i koji su u trenutku konkurisanja imali manje od 40 godina.

poljoprivredno gazdinstvo Srbije
foto: Promo

Selekcija prijava i kandidata, kao i odluka o proglašenju pobednika u obe kategorije bila je zadatak osmočlanog žirija u sastavu:

prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije

Milija Miletić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije

doc dr Vuk Radojević, Pojoprivredni fakultet u Novom Sadu I savetnik dir. Instituta NS Seme

Laslo Arendaš, poljoprivredni ataše Delegacije EU u Srbiji

Goran Eror, urednik emisija o poljoprivredi na Radio-televiziji Vojvodine

Mila Marković, savetnica za poljoprivredu, Ambasada Kraljevine Holandije

Božo Joković, dir. ZZ “ Agro eko voće”, Arilje

poljoprivredno gazdinstvo Srbije
foto: Promo

Uručujući nagrade za najbolje poljoprivredno gazdinstvo predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Privredna komora Vojvodine podržala ovaj projekat jer je poljoprivreda veoma važan segment u našoj privredi,ona sa 10% učestvuje u ukupnom BDP- u. Za prvih sedam meseci ove godine vrednost spoljnotrgovinske robne razmene agrara Republke Srbije iznosila je 4, 4 milijarde evra. Izvoz agrarnih proizvoda činio je 17, 7 % ukupnog izvoza Republike Srbije u navedenom periodu istakao je Vučurević.

Najjboljem mladom poljoprivredniku uručena je plaketa i vaučer u iznosu od 300.000 RSD, dok su trećeplasirani i drugoplasirani u Izboru za najbolje poljoprivredno gazdinstvo osim plaketa dobili vaučere u vrednosti od 200.000 RSD, odnosno 300.000 RSD. Pobedniku Izbora pripalo je pola miliona dinara, plaketa i zlatni srpski dukat.

Pokrovitelji Izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo i Izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika u RS za 2022. godinu su MK Group, NLB Komercijalna banka, Agrotech poljoprivredne mašine, Syngenta, DDOR osiguranje i Unipol Gruppo.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track