OVA NAMIRNICA KOJU KORISTIMO SVAKI DAN ĆE POSKUPETI! Ovo su razlozi, a zna se i za koliko!
Foto: Richard B. Levine / ddp USA / Profimedia

IZVESNO

OVA NAMIRNICA KOJU KORISTIMO SVAKI DAN ĆE POSKUPETI! Ovo su razlozi, a zna se i za koliko!

InfoBiz -

Kafa će opet poskupeti zbog suše i mrazeva u ovoj zemlji, koja je najveći svetski uzgajivač kafe, jačanja dolara i problema s transportom i cene đubriva

Smanjen prinos kafe u Brazilu, najvećem svetskom uzgajivaču, mogao bi da izazove naglo povećanje cene kafe širom sveta u narednim mesecima, objavio je Volstrit džornal, a prenosi Raša tudej.

Naši stručnjaci navode da novo poskupljenje neće zaobići ni srpsko tržište. Naime, prema podacima o trgovanju, fjučersi kafe porasli su za skoro 90 odsto prošle godine, nakon što su suša i mrazevi uticali na brazilsku proizvodnju.

Kafa, Kuvalo, kamenac, pranje
foto: Printscreen / YouTube

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za Kurir da ekonomski zakoni kažu da će kafa u narednih meseci sigurno poskupeti.

Slaba žetva

- Brazil proizvodi trećinu svetske kafe. Od mnogo faktora zavisi koja će cena biti na kraju. Brazil uglavnom proizvodi arabiku oko 70 odsto, a mi pijemo manje arabike. Kafom se uglavnom trguje u dolarima, a dolar je ojačao.

Aleksandar Stevanović
foto: Beta/Miloš Miškov

Najveći proizvođači su u zoni dolara kao ključne valute. To će nas možda više koštati od problema u Brazilu. Zavisni troškovi nabavke su porasli, a skočili su i troškovi radne snage kod nas. Svakako biće skuplje nego u godinama posle 2017, kada smo imali veliki rast cene kafe - objašnjava Stevanović.

Takođe, uz ogroman rast cene transporta, stručnjaci su s pravom očekivali da će se cene novih isporuka odraziti i na poskupljenje kafe za 10-15 procenata na domaćem tržištu, što se verovatno i sada može dogoditi.

Podsetimo, cena kafe u februaru ove godine skočila je na desetogodišnji maksimum, na 2,59 dolara po funti (jedna funta = 453,5 grama) i ostale su više nego prethodnih godina, što je povećanje od 18,06 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Turska kafa, Domaća kafa, Kafa
foto: Printscreen

Tako analitičari tržišta očekuju dalje poskupljenje zbog specifičnosti berbe kafe u Brazilu. Tradicionalno se odvija u dvogodišnjem ciklusu, pri čemu poljoprivrednici sakupljaju veće količine arabike u parnim godinama.

Međutim, zbog ekstremnih vremenskih prilika u 2021. godini, očekivanja za ovogodišnju žetvu su niska, posebno imajući u vidu porast troškova đubriva i transporta.

Farmeri upozoravaju

Nestašica mleka u septembru?

Proizvođači mleka u Srbiji upozoravaju da se od septembra treba očekivati nestašica ovog prehrambenog proizvoda jer se zbog niske otkupne cene i poskupljenja stočne hrane krave rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja, piše agencija Beta.

Na ovo farmeri upozoravaju još od početka krize s pandemijom, a dodatni razlog za manjak mleka na tržištu jeste i to što proizvodnja ove namirnice pada i na svetskom tržištu zbog inflacije i cene hraniva, pa zbog toga i nema ni jeftine sirovine za uvoz.

Vlaga u Kolumbiji

Pored Brazila, plantaže u Kolumbiji, još jednom velikom izvozniku kafe, takođe su bile pogođene vremenom vlažnijim od uobičajenog. Prema procenama koje navodi Vol strit džornal, očekuje se da će ovogodišnji prinosi na nekim farmama biti manji za 50 odsto.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

04:06

UKOLIKO PLANIRATE LETOVANJE U GRČKU! Ovo su nove cene, pogledajte koliko sada košta GIROS I KAFA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track