MAJSTOR BRANKO UPOZORAVA DA NE BACATE NOVAC: Mnogi već stoje u redu da kupe agregat za zimu, ali bolje da nabave DRUGI UREĐAJ
Foto: Shutterstock, Printscreen/Prva TV

kako uštedeti

MAJSTOR BRANKO UPOZORAVA DA NE BACATE NOVAC: Mnogi već stoje u redu da kupe agregat za zimu, ali bolje da nabave DRUGI UREĐAJ

InfoBiz -

Elektro-mehaničar Branko Zrnić otkrio je na šta treba da obratimo pažnju ako se odlučimo za kupovinu agregata za struju.

Prodaja agregata za struju ovog leta, podsetimo, povećana je za čak 200 odsto, tvrde u prodavnicama u kojima se mogu kupiti ovi uređaji, a kako se bliži grejna sezona formiraju se čak i liste čekanja za kupovinu agregata.

- Mene nije iznenadila vest da je prodaja agregata skočila jer su ljudi u panici. A paniku u svakom slučaju treba izbeći tako što će se ljudi, ako imaju neke svoje kućne majstore, posavetovati sa njima u vezi tih restrikcija koje dolaze. Mi zapravo još ne znamo da li će restrikcija biti ili neće - rekao je Zrnić na TV Prva.

Zrnić je dodao da struja nestane na maksimalno četiri sata i da nije potreban agregat u tim situacijama.

- Ne treba nam ništa sem onog najosnovnijeg. Treba da imamo rasvetu ako je noć i da možemo da koristimo TV pošto smo navikli na njega i eventualno kompjuter. Za sve to vam ne treba agregat. Dovoljan je jedan pretvarač sa 12 na 220 V. Sasvim je dovoljno da imate taj jedan pretvarač za najosnovnije potrebe. Pretvarač je jedna kutija koja je bešumna i zato može da se koristi u stanu dok agregat ne može da se koristi u stanu već samo u kući - rekao je majstor.

Branko Zrnić, agregat
foto: Printscreen/Prva TV

Zrnić je građanima savetovao da ne ulaze u toliku paniku gde i kako nabaviti agregat.

- Ako neko ima toliku potrebu da dok nema struje ima napajanje za veš mašinu, može ga koristiti, ali to je više pomama da ne bude bez uređaja jer mu nedostaje. Savet je da vam ne treba toliko agregat. Dovoljno je da u tom vremenskom intervalu imate za osnovne potrebe. Preporučio bih ljudima takođe da koriste štedne sijalice za koje će biti dovoljan pretvarač - rekao je majstor.

Takođe je objasnio da agregat radi na naftu ili benzin i da u trenucima nestanka struje radi punim kapacitetom i sa velikom snagom. Dodao je da agregat takođe mora da ima komandu da se aktivira kad nestane struje inače bi ovako morao da radi non-stop jer se ne zna kad će nestati struja.

- Automatika da se agregat sam uključi kad nestane struja košta otprilike kao i sam agregat, a ne možete da ga koristite adekvatno ako nemate i tu jednnu komandu - rekao je Zrnić i dodao da tako agregati mogu biti i problematični.

Kako uštedeti?

Zrnić je otkrio i kako građani mogu da uštede na računima za struju.

- Nijedan agregat nema automatsko upravljanje i to bi moralo da se dokupi. Građani bi trebalo da samo pravilno koriste uređaje i tako će uštedeti. Jedna četvoročlana porodica može da uštedi 2.000 dinara i više samo ako pravilno koristi na primer bojler. Suština je da grejete vodu samo do temperature koju vaše telo može da trpi. Da je ugrejete na nekih 40 ili 45 stepeni i ta voda kad se koristi se ne rashlađuje. Kad ima više ljudi, bojler treba da bude stalno uključen, ali na ovoj temperaturi. Videćete po potrošnji značajnu uštedu - rekao je majstor.

Zrnić je dodao da bi trebalo kad nestane struje isključiti uređaje iz mreže i kad dođe struja da ih ne koristimo odmah jer je veliki strujni udar.

- Znaju ti naponi da variraju i može doći do oštećenja tih uređaja. Trebalo bi da se sačeka do 10 minuta da se stabilizuje napon i onda uređaji mogu da se uključe - zaključio je majstor.

(Kurir.rs/)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track