KO HOĆE DA PRODA STARE UDŽBENIKE MOŽE FINO DA ZARADI! Kraj školske godine donosi značajnu zaradu! (FOTO)
Otkup prodaja udžebina, Foto: Ana Paunković

KORISNO

KO HOĆE DA PRODA STARE UDŽBENIKE MOŽE FINO DA ZARADI! Kraj školske godine donosi značajnu zaradu! (FOTO)

InfoBiz -

Školska godina nedavno je završena, a roditelji već razmišljaju o udžbenicima za narednu godinu, pa nije zgoreg znati koliko mogu da zarade na onim prošlogodišnjim

Kraj školske godine roditeljima koji imaju učenike doneo je šansu za zaradu.

Konkretno, čuveni ulični prodavci polovnih udžbenika u Kosovskoj ulici u Beogradu već su uveliko počeli sa otkupom knjiga, kako bi se pripremili za prodaju za narednu školsku godinu, koja počinje u septembru, a za koju se roditelji pripremaju već u avgustu.

Cena udžbenika kad ih prodajete preprodavcima kreće se između 100 i 500 dinara (što je maksimalan iznos za jedan udžbenik), a to su nam otkrili oni koji se bave njihovom prodajom.

Otkup knjiga, Otkup udžbenika
foto: Ana Paunković

- Otkupna cena knjiga za osnovnu školu kreće se od 100 do 300 dinara, dok je za srednju od 100 do 400 dinara, u zavisnosti od knjige - kaže za Kurir ulični prodavac Milan G. i dodaje:

- Trudimo se da damo koliko-toliko dobru otkupnu cenu roditeljima da bismo ih motivisali da dođu i prodaju nam udžbenike. Gledamo da to bude vin-vin situacija. I da oni zarade neki dinar, a da i mi uložimo koliko smo u mogućnosti da bi nam se sve vratilo s početkom jeseni, te da bi nam se tako isplatio rad na ulici, na kojoj smo maltene pola godine - zaključuje naš sagovornik.

Moguća i razmena

Staro za novo

Akcija koja postoji gotovo na svim štandovima jeste mogućnost otkupa knjiga, a velika zainteresovanost vlada i za razmenu, ispričali su nam prodavci iz Kosovske ulice. Ljudi dolaze, nude i očuvane, ali i pohabane knjige, ističu prodavci. Predlažu zamenu knjiga za udžbenike sledećeg razreda. Neki građani donose veoma očuvane knjige, sa željom da za neku knjigu koja im je potrebna i doplate.

Za džeparac

Iako ulični prodavci tople julske dane provode ispod suncobrana i čekaju one roditelje koji bi da zarade neki dinar, takvih je još uvek malo.

Ipak, katkad prođe poneko. Tako smo na ulici zatekli jednu, kako smo potom saznali, samohranu majku. Ime nam nije otkrila, ali kako je u velikom cegeru nosila knjige, shvatili smo gde je krenula. Bojažljivo nam je objasnila zbog čega joj ova mogućnost znači.

- Razlika između moje dece je pet godina. Nasleđivanje knjiga nije opcija, pa ih i ne čuvam, jer se udžbenici menjaju, nastavnici traže različite autore i slično. Sin mi je srednjoškolac, a ćerkica ide u osnovnu školu. Velika je razlika, te skladištenje knjiga nema logike. Radim u pekari, dobijam alimentaciju za njih, ali mi, iskreno, znači svaki dinar. Zato sam se uputila ovamo da prodam knjige. Nije mnogo novca, ali mi znači. Deci mogu barem dati džeparac za odlazak na bazen od ovih para. Svaki dinar nam znači, zato sam i požurila, a knjige bi samo skupljale prašinu - rekla je naša sagovornica Z. S.

Otkup knjiga, Otkup udžbenika
foto: Ana Paunković

Veliki trošak

S dolaskom jeseni roditelji imaju dve opcije na raspolaganju, da udžbenike kupe u knjižari nove ili na ulici polovne, ili pak da kombinuju - polovina knjiga da bude polovna, a druga polovina nova, onako kako zahtevaju nastavnici.

Kako je Kurir prošle godine u susret 1. septembru istraživao, cena kompleta udžbenika za prvi razred u proseku je koštala oko 8.000 dinara, dok je komplet za osmi razred iznosio oko 17.000 dinara, zavisno od izdavača udžbenika kojeg je škola odabrala. Pored knjiga, đak mora da ima i sveske različitih formata, koje, zavisno od veličine, kvaliteta, broja listova i toga da li su ukoričene, koštaju od 10 do 490 dinara. Za početak godine je dovoljno pet-šest svezaka, a tokom godine potrebno je kupiti dvadesetak. Svakako, tu su i rančevi, pernice, bojice, blokovi, ali i odeća, te u tom periodu roditelja koji ima dvoje dece očekuje trošak od čak jedne prosečne plate.

S. Trajković - I. Ogarević

Bonus video:

00:32

Red ispred SKCa gde Nobelovac Peter Handke potpisuje knjige

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track