Srbija na 95. mesto po konkurentnosti u svetu

Srbija na 95. mesto po konkurentnosti u svetu

InfoBiz -
Indeks za Srbiju ukazuje da je makroekonomsko okruženje pogoršano jer je došlo do produbljivanja inflacije, budžetskog deficita i ukupne zaduženosti države

BEOGRAD - Srbija je, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u 2012. godini na 95. mestu po konkurentnosti u svetu, što je nepromenjena pozicija u odnosu na prošlu godinu, objavila je danas Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Prema analizi FREN-a koji je lokalni partner SEF-a za Srbiju, indeks globalne konkurentnosti Srbije iznosi 3,87 što je u poređenju sa 2011. godinom "zanemarljiv pad" od svega 0,01. "Ne bi bilo ispravno da se kaže da je došlo do nazadovanja, ali ni do napredovanja domaće konkurentnosti u globalnim okvirima.

Jednostavno smo ostali tu gde jesmo", ocenio je za EurAktiv Srbija istraživač FREN-a Bojan Ristić.

On je istakao da je lista zemalja proširena u odnosu na prethodnu godinu za dve države zbog čega se "ukotvljenost Srbije na 95. poziciji i pored minornog pada vrednosti indeksa može smatrati stagnacijom na dostignutom nivou konkurentnosti, a nipošto nazadovanjem".

Indeks globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma meri napredak Srbije u 12 oblasti među kojima su institucije, infrastruktura, makroekonomska stabilnost, zdravstvo, visoko obrazovanje i inovacije.

Posmatrano prema pojedinačnim indikatorima u odnosu na 2011. Srbija je nazadovala u makroekonomskom okruženju, zdravstvu i osnovnom obrazovanju, inovacijama i sofisticiranosti finansijskog tržišta, ali je taj pad nadoknađen napretkom u segmentu tehološke opremljenosti, efikasnosti tržišta rada i infrastrukturi.

Prema Ristićevoj oceni, ono što zabrinjava je ispotprosečna ocena za razvijenost institucija zemlje, gde tokom prethodne godine nije došlo do značajnijih pomaka.

Indeks za Srbiju ukazuje da je makroekonomsko okruženje pogoršano jer je došlo do produbljivanja inflacije, budžetskog deficita i ukupne zaduženosti države.

Na zadržavanje 95. pozicije odrazili su se i napreci u infrastrukturi koji se ogledaju u realizaciji izgradnje i rekonstrukcija lokalnih i regionalnih saobraćajnica, mostova i nadvožnjaka, ocenio je FREN.

Od zemalja u okruženju jedino Grčka beleži neznatno lošiji rezultat u odnosu na Srbiju, pa se nalazi na 96. mestu SEF-ove liste, odmah iza Srbije.

Bolje pozicionirane od Srbije su Albanija koja je na 89. mestu, što je pad za 11 mesta u odnosu na 2011. godinu.Hrvatska je takođe pala četiri mesta na 81. poziciju, a Makedonija se spustila sa 79. na 80 mesto. Crna Gora je zauzela 72. mesto dok je 2011. bila pozicionirana na 60. mestu.

Osim Grčke, drugi ekstremni primer u kretanju indeksa je Bosna i Hercegovina u čijem slučaju je konkurentnost u roku od godinu dana unapređena za 12 pozicija, na 88. mesto, navodi se u FREN-ovoj analizi.

Tako je BiH, prvi put otkad se izračunava indeks, bolje pozicionirana od Srbije.

Pad vrednosti indeksa za zemlje koje su imale visoke vrednosti indeksa može se objasniti uticajem krize na realne ekonomske pokazatelje uz redukovan optimizam ispitanih top menadžera povodom konkurentnosti zemlje, kazao je Ristić.

Naime, indeks konkuretnosti se sastoji iz dva dela: kvantitativnih podataka iz međunarodno uporedivih baza kao što su inflacija i budžetski deficit, dok drugi deo čine rezultati ankete o tome kako privrednici ocenjuju koliko je zemlja konkurentna ili nije.

"Ako se uporedimo sa BiH, ona je imala napredak od 12 pozicija čime je premašila Srbiju za sedam mesta. Treba da se zapitamo šta se to promenilo u BiH koja je bila uvek iza Srbije i ima puno nerešenih problema", istakao je Ristić.

Kako je objasnio, srpska nacija je prilično samokritična kada su aspekti nacionalne konkurentnosti u pitanju, pa kao rezultat toga "mi sebe prilično lošije ocenjujemo nego što bi zaista trebalo".

On je kao primer naveo ocenjivanje puteva u Srbiji koje većina anketiran domaćih privrednika loše oceni."Zanemaruje se, međutim, da zemlju treba pozicionirati u odnosu na svet, uključujući pojedine afričke i azijske države u kojima je putna infrastruktura višestruko slabije razvijena u odnosu na Srbiju", istakao je Ristić. (Opširnije na euractiv.rs).

Kao i prošle godine, Švajcarska je svetski predvodnik u konkurentosti među 144 zemlje sa indeksom 5,72, dok je najlošije pozicioniran Burundi koji je sa indeksom 2,78 na poslednjem, 144. mestu.

Indeks konkurentnosti kreće se od jedan do sedam (jedan-najlošija ocena, sedam-najbolja ocena).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track