BRNABIĆ I ČADEŽ RAZGOVARALI SA PRIVREDNICIMA: Rešavanje problema izazvanih krizom u Ukrajini
Foto: Zorana Jevtić

javite se pks

BRNABIĆ I ČADEŽ RAZGOVARALI SA PRIVREDNICIMA: Rešavanje problema izazvanih krizom u Ukrajini

InfoBiz -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Privredne komore Srbije (PКS) Marko Čadež razgovarali su danas sa predstavnicima najvećih kompanija koje posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem o mogućnostima kako da održe poslovanje i reše probleme prouzrokovane zbog krize u Ukrajini, objavila je PKS.

Predstavnici kompanija upoznali su državni vrh sa problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju sa Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom, a to su pre svega transport robe, nabavka sirovina i plaćanja, navedeno je u saopštenju.

Čadež je još jednom pozvao sve privrednike koji su pogođeni krizom u Ukrajini da se jave PKS kako bi im pomogli u pogledu transporta robe, platnog prometa i drugih problema.

"Imamo odličnu komunikaciju sa predsednikom Srbije, premijerkom, ministarstvima i svi zajedno pokušamo da reagujemo što pre. Izneti su konkretni predlozi počev od očuvanja industrije građevinskog materijala do izvoza voća i povrća. Moramo da pomognemo privredi da nadje alternativna tržišta kako za plasman svoje robe tako i za uvoz sirovina", rekao je predsednik PКS.

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije tu da sasluša privrednike, da zajedno analiziraju situaciju i dogovore naredne korake, kako bi privreda, i u ovim teškim uslovima, nastavila poslovanje.

Ona je podsetila i da Vlada Srbije formira radne grupe za različite oblasti sa ciljem zaštite gradjana i privrede.

Dogovoreno je redovno održavanje sastanka, direktna, dnevna, komunikacija i razmena informacija sa terena izmedju PКS, kompanija, ministarstava i kabineta premijerke u nameri da se u dijalogu nađu alternativna rešenja i prevaziđu izazovi, navedeno je u saopštenju.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministri finansija, saobraćaja, trgovine, inovacija Siniša Mali, Tomislav Momirović, Tatjana Matić, Nenad Popović i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

"Nadamo se da neće ovo neće dugo trajati. Važno je da smo svi zajedno i da tražimo rešenja. Moramo misliti i o drugim tržištima jer se već osećaju posledice. Današnja diskusija sa predstavnicima vlade bila je izuzetno dobra, predlozi su bili odlični i razgovore nastavljamo već sledeće sedmice", rekao je vlasnik kompanije Sirogojno Rade Ljubojević, prenela je PKS.

Direktor kompanije Srboeksport, Miroslav Nikolić, istakao je da je do Rusije trenutno prohodan transport robe kroz Poljsku i Belorusiju do Rusije, ali je problem povratak jer su ogromne gužve od Rusije ka Poljskoj i da se razgovaralo i o alternativnim rutama.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track