Projekat „Pametne klupe za osnovne škole“ - zone za druženje i edukaciju
Foto: Promo

Projekat „Pametne klupe za osnovne škole“ - zone za druženje i edukaciju

InfoBiz -

Naši najmlađi sugrađani, takozvana Alfa generacija, prvi su i gotovo jedini među nama koji će ući u 22. vek. Oni su tehnološki najnaprednija generacija, od koje se očekuje da će promeniti svet. Internet i tehnologije za njih nisu alat ili sredstvo, kako ih mi doživljavamo, već integrisani deo njihovih života od najranijih dana i sastavni elementi odrastanja i svakodnevnice. To su deca kojima je virtualni svet stvarniji od stvarnosti i koja, pre nego što počnu da govore, nauče da koriste mobilne telefone i tablete.

pametne klupe
foto: Promo

Tradicionalni model školovanja, sa uobičajenih šest časova po 45 minuta i jednom osobom ispred table odstupa od njihovog sveta u kom vladaju aplikacije, društvene mreže i video igre i gde su neprekidno izloženi sve atraktivnijim audio-vizuelnim formatima.

Kako onda pridobiti pažnju za suvoparno školsko gradivo kod dece, koja još u periodu pelena nauče da odbacuju sadžaj ako im nije interesantan u prvih par sekundi? Odgovor na ovaj izazov je digitalizacija. Ovaj proces treba da pomogne školama i nastavnicima u prilagođavanju novoj generaciji, koja očekuje da obrazovanje bude atraktivno, zabavno i interaktivno.

pametne klupe
foto: Promo

Češće korišćenje digitalnih alata i tehnologija u školama doprinosi boljem povezivanju sa decom i uspostavljanju komunikacije njihovim „jezikom“. Upravo je to jedan od razloga zbog kog je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa kompanijom „Strawberry energy“ pokrenulo projekat „Pametne klupe za osnovne škole“. Zahvaljujući donatoru na projektu, kablovskom operatoru Supernova, do sada je pet škola u Srbiji dobilo pametne klupe – u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Čačku i Ćupriji. Ovi inovativni uređaji, postavljeni u dvorištima škola, predstavljaju svojevrsne zone za druženje, ali i edukaciju i tako na nenametljiv i neformalan način podstiču interesovanje za školske aktivnosti kod dece.

pametne klupe
foto: Promo

Supernova pametne klupe omogućavaju punjenje više mobilnih telefona istovremeno zahvaljujući solarnoj energiji, obezbeđuju povezivanje na internet i korišćenje različitih edukativnih i informativnih sadržaja. Poseduju platformu za đake sa lekcijama, testovima znanja, edukativnim igrama i drugim zanimljivostima, a na informativnoj stranici, kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet, učenici mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave. U narednom periodu Supernova će donirati još šest pametnih klupa osnovnim školama širom Srbije.

pametne klupe
foto: Promo

Ovaj projekat bi trebalo da bude primer na koji način je moguće prevazići otpor prema školi koji je sve više prisutan kod dece. Pristup Alfa školarcima, koji bi mogli da stvore svet robota ili novo mesto za život ljudi u svemiru, kako je to predvideo čuveni Stiven Hoking, mora da bude inovativan i kreativan i da uključuje tehnologije, koje su utkane u genetski kod novih generacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track