Najnovije vesti

DRŽAVA ZA NOVU STOLARIJU DAJE I DO 750 EVRA: Posao mora da bude okončan za godinu dana, a moguća su 3 modela za dodelu novca
Foto: Profimedia

energetska efikasnost

DRŽAVA ZA NOVU STOLARIJU DAJE I DO 750 EVRA: Posao mora da bude okončan za godinu dana, a moguća su 3 modela za dodelu novca

InfoBiz -

U narednih nekoliko godina država bi preko Uprave za energetsku efikasnost mogla značajno da poboljša neslavnu statistiku energetski neefikasnih stambenih objekata u Srbiji, prema kojoj više od 70 odsto zgrada i kuća nema dobru izolaciju, a čak 40 posto utrošene energije se "izbaci kroz prozor" zbog loše stolarije.

Takva situacija u značajnoj meri dovodi i do neslavnih rekorda u potrošnji toplotne i električne energije, koja je kod nas tri do četiri puta veća nego u zemljama EU, a stare zgrade su najveći rasipnici energije. Upravo će domaćinstva u tim zgradama, ali i onim novijim, kod kojih se zbog neadekvatne termoizolacije troši više para za grejanje, moći da uz udeo države od 50 posto od potrebnih ulaganja saniraju te nedostatke.

Tako je bar najavila jedan od modela za pomoć građanima ministarka energetike Zorana Mihajlović i na primeru stana od 60 kvadrata pokazala kako bi to u praksi izgledalo.

- Za takav stan za zamenu stolarije potrebno je oko 1.500 evra. Iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno bi došlo 25 odsto, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata (750 evra) od samog domaćinstva. Pored toga država će napraviti i programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju. Želja nam je da Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmenjeni Zakon o energetskoj efikasnosti budu spušteni na nivo građana i domaćinstava - navela je Mihajlović.

Na taj nivo će se spustiti odmah nakon usvajanja ovih dokumenata kada će se i sve pojedinosti i modeli o dodeli novca biti precizirani, jer pored ovog, koji je ministarka najavila, u igri su i drugi.

- Drugi model bi bio da građani uzmu novac od toplane, a kroz račun ga vraćaju. To podrazumeva uključivanje lokalnih samouprava kao i podršku toplanama iz fondova međunarodnih institucija. Treći model je da se preko proizvođača opreme za sanaciju zgrada, prozora, vrata, izolacije obezbede povoljni uslovi finansiranja i otplate sredstava - najavljuju iz Ministarstva energetike.

Koji će se primeniti za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da će u novoformiranonoj Upravi za energetsku efikasnost biti oko 15 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji i da će za dodelu bespovratnih sredstava biti raspisan javni poziv.

Zna se i to da će svi koji dobiju novac za stolariju ili izolaciju posao morati da okončaju u roku od godinu dana.

Stručnjaci tvrde da je ovo izuzetno dobar potez države koji će i njoj ali i domaćinstvima doneti značajne uštede.

- Unapređenje energetske efikasnosti je jedna od ključnih mera borbe protiv klimatskih promena i zagađenja. Analize pokazuju da 300.000 kuća u Srbiji još nema termoizolaciju, a stare stambene zgrade su najveći rasipnici energije zbog čega moraju u energetsku obnovu. Dosta javnih objekta je sanirano, ali od svih objekta 75 odsto su stambeni objekti. Procene su da dobra izolacija i prozori mogu da na stanu od 50 kvadrata umanje račun za grejanje na godišnjem nivou za više od 20.000 dinara - rekao je nedavno Siniša Mitrović iz PKS.

S druge strane, ljudi koji imaju probleme sa lošom izolacijom i prozorima, a zainteresovani su za ovu pomoć države, boje se da komplikovane procedura i sporosti administracije budu prepreka da se dobra zamisao sprovede.

- Bojim se da od silnih papira koji nam budu potrebni za dobijanje tog novca izgubimo volju za zamenu prozora ili izolaciju. Stanujem u zgradi koja je građena 1948. godine i koja nema dobru izolaciju. Neki stanari su zamenili prozore i već imaju efekte, ali ja to nisam uradila jer mi je penzija 27.000 dinara, a majstor je procenio da mi treba oko 2.000 evra. Te pare nisam imala iako je i prethodnih godina bilo najava da će se pomoći uz povoljne kredite. Ako mi država sada pomogne sa polovinom para, ja bih svoje prozore mogla da zamenim jer bih uzela kredit za 1.000 evra i to bi nekako mogla da vratim. Mislim da bi se stanari naše zgrade opredlili i da se uradi izolacija jer se pola nas greje na struju, a polovina na drva, pa bi i tu uštedeli - navodi Natalija Kojić sa Zvezdare.

Inače, ovu godinu su i članice EU označile kao ključnu za početak masovne obnove fasada koje loše izoluju energiju, kao i zamenu dotrajalih prozora i vrata na stanovima, kućama i poslovnim prostorima. Cilj je da se u narednih godina potrošnja energije smanji za 15 odsto, a emisije štetnih gasova za polovinu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track