Kozarić: BiH na putu prema recesiji

Kozarić: BiH na putu prema recesiji

InfoBiz -
Prema podacima Centralne banke, bosanska privreda je nakon pada 2009. godine od 2,9 odsto naredne godine ostvarila rast od 0,7 odsto, dok je 2011. rast ubrzao na 1,3 odsto

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina će ove godine verovatno opet skliznuti u recesiju, izjavio je danas guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić i dodao da politička nestabilnost u toj zemlji sprečava primenu reformi koje su neophodne za privredni oporavak.

Kozarić je u intervjuu dnevnom listu Oslobođenje rekao da "ekonomske tendencije ukazuju da se krećemo prema recesiji", prenela je agencija AFP. Guverner je takođe izneo podatak da je industrijska proizvodnja BiH u prvoj polovini godine pala za 6,7 odsto na godišnjem nivou, dok je istovremeno izvoz smanjen za 5,1 odsto.

Prema podacima Centralne banke, bosanska privreda je nakon pada 2009. godine od 2,9 odsto naredne godine ostvarila rast od 0,7 odsto, dok je 2011. rast ubrzao na 1,3 odsto. Kozarić je dodao da bi Međunarodni monetarni fond u septembru trebalo da odobri novi zajam Bosni i Hercegovini u iznosu od 400 miliona evra, što bi omogućilo lokalnim vlastima da pokriju svoje budžetske deficite.

"Ali to bi trebalo da bude samo baj-pas. Treba izvršiti određene reforme", istkaoa je Kozarić, uz upozorenje da konstantna kriza koju izazivaju lokalne političke elite sprečava ekonomski rast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track