PRED SRBIJOM JE RAZVOJNA GODINA: Čak 330 milijardi dinara za kapitalna ulaganja
Foto: Aleksandar Jovanović

BUDŽET

PRED SRBIJOM JE RAZVOJNA GODINA: Čak 330 milijardi dinara za kapitalna ulaganja

InfoBiz -

Državnim računom za narednu godinu opredeljeno je čak 330 milijardi dinara za kapitalna ulaganja, u odnosu na oko 240 milijardi, koliko je bilo ove godine

Budžet za 2021. nesumnjivo je razvojni i konsolidacioni, ocenjuje za Kurir direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Pre svega, državni račun za 2021. doneće boljitak građanima imajući u vidu da je njime predviđeno povećanje životnog standarda, počev od zarada zdravstvenih radnika, pa do povišica u javnom sektoru, ali i rasta minimalne zarade.

Rast primanja

No, rast primanja zaposlenih samo je jedna stavka o kojoj se vodilo računa. Takođe, budžet za narednu godinu predviđa i poresko rasterećenje rada i brži razvoj privrede, a tu su i značajna ulaganja u važne infrastrukturne projekte, poput jednog od najbitnijih, beogradskog metroa, kao i zdravstvo. Vodilo se računa i o poljoprivredi, za koju su takođe izdvojena veća sredstva, kao i o prosveti, te će biti radova na mnogobrojnim školama širom Srbije. U budžetu se našlo mesta i za značajna sredstva za oblasti IT sektora i nauku, za zaštitu životne sredine, kao i za kulturu. Svakako najznačajnija činjenica je da je budžetom za narednu godinu opredeljeno čak 330 milijardi dinara za kapitalna ulaganja, u odnosu na oko 240, koliko je u te svrhe bilo opredeljeno ovogodišnjim budžetom.

Prolazi najgore

Miladin Kovačević kaže za Kurir da je budžet konsolidacioni, dok je ove godine bio ekspanzivni zbog višestrukih paketa pomoći ekonomiji (težak 4,1 milijardu dinara), što se odrazilo na dinamiku privredne aktivnosti.

- Sada se vraćamo sa deficita opšte države od 8,9 odsto BDP na deficit od oko tri odsto projektovanog BDP. Takođe, naredna godina može da se gleda sa optimizmom jer očekujemo prolazak najgorih epizoda epidemije i intenzivnu imunizaciju stanovništva početkom 2021. godine. Budžet je i izrazito socijalno progresivan, zato što povećava plate i penzije za 5,9 odsto, u okviru javnog sektora minimalne zarade za 6,6 odsto, kao i sve druge minimalne zarade i naročito povećava ulaganja i zarade u sektoru zdravstva - zaključio je Kovačević za naš list.

foto: Dado Đilas

Ključnih 10 tačaka budžeta za 2021.

1. Poboljšanje životnog standarda građana

Penzije će od 1. januara biti uvećane za 5,9 odsto, a plate zdravstvenih radnika pet odsto. Za ostale zaposlene u javnom sektoru plate od početka godine biće veće za 3,5 odsto, a od 1. aprila za ukupno pet odsto. Minimalna zarada biće veća za 6,6 odsto, te će umesto dosadašnjih 30.137 dinara, biti 32.126.

2. Izdvajanja za saobraćajnu infrastrukturu

Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja beogradskog metroa, a već u januaru očekuje se potpisivanje memoranduma o saradnji između kineske i francuske strane, dok se početak radova na Makiškom polju očekuje krajem 2021. Najveći deo novca biće izdvojen i za unapređenje i izgradnju mnogobrojnih putnih i železničkih mreža.

3. Zdravstvo

Planirana je izgradnja nove UDK „Tiršova 2“, kao i rekonstrukcija kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Preko Kancelarije za javna ulaganja biće rekonstruisane bolnice širom Srbije - Aranđelovac, Loznica, Smederevska Palanka, Vranje, Vrbas, Kikinda, Pirot, zatim domovi zdravlja u Vrnjačkoj Banji, Majdanpeku, Valjevu, Novom Sadu.

4. Poresko rasterećenje rada i brži razvoj privrede

Predviđeno je povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 16.300 na 18.300 dinara od 1. januara, a očekuje se i donošenje novog zakona o fiskalizaciji, čija će primena početi 1. januara 2022, a kojim je predviđeno da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi vrši prenos podataka u realnom vremenu, a čime se dodatno suzbija siva ekonomija. Predviđene su i subvencije za fiskalne kase u iznosu od tri milijarde dinara.

5. Poljoprivreda

Najviše novca određeno je za podsticaje za direktna plaćanja (podsticaji za stočarstvo, biljnu proizvodnju) i mere ruralnog razvoja (nabavka opreme i traktora, organska proizvodnja)

6. Prosveta

Za radove na školama širom Srbije opredeljene su 2,2 milijarde dinara, a biće opremljeno i 100 školskih fiskulturnih sala. Nastavlja se realizacija projekta „Povezane škole“, odnosno ulaganje u razvoj informaciono-komunikacione infrastrukture u osnovnim i srednjim školama.

7. Nauka i IT

Planirana je izgradnja data centra u Kragujevcu i obezbeđeno je 250 miliona dinara za završetak druge faze Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, kao i nastavak podrške u radu Naučno-tehnološkim parkovima u Nišu, Čačku i Beogradu. Takođe, i prekvalifikacije za IT za 1.000 učesnika.

8. Životna sredina

Planirana je izgradnja novih regionalnih sistema za upravljanje otpadom, u osam jedinica lokalne samouprave, kao i 200 miliona evra za izgradnju novih postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 28 jedinica lokalne samouprave. Takođe, zamena postojećih kotlarnica sa čvrstog goriva na ekološki prihvatljiva goriva u toplani Kragujevac, a izdvojeno je i 30 miliona evra za sprovođenje projekta „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji, faza pet“ i 20 miliona evra za „Projekat energetske efikasnosti u objektima javne namene“.

9. Kultura

Za obnovu Petrovaradinske tvrđave opredeljeno je 300 miliona dinara, a uvećana su i sredstva za finansiranje projekta „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ za 50,6 miliona. U odnosu na inicijalni budžet za 2020, uvećana su sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulture i informisanja putem javnih konkursa.

10. Sport i mladi

Izdvojen je novac za završetak multifunkcionalne dvorane - nacionalnog trening centra za šest sportova u Košutnjaku. Obezbeđena sredstva za izgradnju sala, trim-staza, teretana na otvorenom u minimum 15 lokalnih samouprava. Opredeljena su sredstva za velika međunarodna takmičenja kojima će Srbija biti domaćin, a povećan je i broj stipendija Fonda za mlade talente sa 1.410 na 1.500.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track