Boš i Tigar šire poslovanje u Srbiji
Foto: Tanjug

Boš i Tigar šire poslovanje u Srbiji

InfoBiz -
Sredinom sledeće godine početi proizvodnja u fabrici u Pećincima, koja će biti na površini od 22.000 kvadratnih metara

BEOGRAD - Nemačka kompanija Boš će u fabriku za proizvodnju sistema brisača za automobile u Pećincima uložiti 71 milion evra i zaposliti 620 radnika, najavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On je nakon sastanka sa predstavnicima te kompanije rekao da će sredinom sledeće godine početi proizvodnja u fabrici u Pećincima, koja će biti na površini od 22.000 kvadratnih metara. "Srbija će podržati investitore uređenjem infrastrukture i podsticajnim sredstvima", rekao je Dinkić. On je pozvao elektro i mašinske inžinjere iz Srbije da se prijave na konkurs za zapošljavanje u kompaniji Boš koji je ta kompanija danas objavila. Direktorka Boša za Srbiju Jovanka Jovanović izjavila je da je zadovoljna dinamikom realizacije projekta i da je ta kompanija godinu i po dana razamtrala mogućnost da dođe u Srbiju, a glavni konkurent je bila Rumunija.

Kako je rekla, u julu su počeli sa radovima na infrasturkturi, a sredinom avgusta počinje izgradnja fabrike u Pehincima. Ona je rekla da će probna proizvodnja u fabrici u Pećincima početi sredinom naredne godine, a od januara 2014. godine i serijska proizvodnja za kupce u zemljama Zapadne Evrope. Dinkić se danas sastao i sa predstavnicima kompanije Tigar tajers, koja će kako je rekao širiti poslovanje u fabrici u Pirotu i uložiće u to 170 miliona evra i zaposliti 700 radnika, a dupliraće proizvodnju autoguma. On je rekao da će država nastaviti da stvara podsticajan ambijent za domaće i strane investitore i dodao da se samo kroz dolazak velikih investitora koji imaju svoja izvozna tržišta, može podići izvoz iz Srbije. Dinkić je rekao da su dobar primer za to Boš i Tigar i dodao da Tigar planira izvoz od 180 miliona evra ove godine, a da će Boš kada počne da radi punim kapcitetom izvoziti 100 miliona evra godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track