Direktor kompanije BAT za Srbiju i Crnu Goru Milorad Krstikeski
Foto: Nikola Anđić

INTERVJU ZA DNEVNI LIST KURIR

Direktor kompanije BAT za Srbiju i Crnu Goru Milorad Krstikeski

InfoBiz -

Kompanija British American Tobacco (BAT) počela je proizvodnju Dunhill-a, jednog od svojih najpoznatijih proizvoda iz premium klase, u fabrici u Vranju, što je rezultat dugodišnjih ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta, u koje je do sada uloženo 270 miliona evra. Taj podatak pokazuje stabilnost kompanije, ali i opredeljenost za dalje ulaganje na srpskom tržištu.

1. Koliki je značaj početka proizvodnje Dunhill-a u Vranju za kompaniju i lokalnu ekonomiju?

Širenje proizvodnih kapaciteta doprinosi jačanju tržišne pozicije naše kompanije, dodatnom rastu lokalne ekonomije i celokupne privrede. Pored orijentacije na poslovni uspeh, zapošljavanje i brigu o zajednici, BAT je od svog dolaska u Srbiju značajno doprineo bruto domaćem proizvodu i uravnoteženom regionalnom razvoju. Istovremeno, naša kompanija je tokom poslednjih 17 godina kroz akcize i poreze uplatila više od dve milijarde evra u budžet Srbije.

2. Fabrika u Vranju proslavlja ove godine 135 godina postojanja, šta je recept za uspeh?

Ponosni smo što smo deo izvanrednih rezutata koje beleži naša fabrika u Vranju, koja je danas prepoznata kao jedna od najvažnijih u okviru BAT grupe. Pored kontinuiranih ulaganja, tradicija i zalaganje naših zaposlenih najviše su doprineli našem uspehu. Mi ćemo i u budućnosti ostati opredeljeni modernizaciji proizvodnih performansi i daljoj orijentaciji na izvoz kao jednom od prioriteta poslovanja.

3. Borba protiv sive ekonomije je jedan od gorućih problema u državi? Koliko je važan dijalog države i privrednika na tu temu?

Siva ekonomija može se iskoreniti jedino sistemskim pristupom države. Vlada Srbije je prethodne godine zvanično proglasila godinama borbe protiv sive ekonomije i time naglasila prioritetni karakter i značaj ovog pitanja, što je svakako pozitivan trend koji mora biti praćen konkretnim akcijama i rezultatima. Naša kompanija je, kao i uvek, partner državi i nosilac aktivnosti na tom planu.

4. Tokom pandemije izazvane korona virusom, koliko je važna podrška stranih investitora kao što je BAT lokalnoj zajednici i privredi?

Posebno nas raduje što smo bili u mogucnosti da pomognemo društvenoj zajednici kroz mnogobrojne projekte, u kojima su lični doprinos dali svi naši zaposleni. BAT je uspeo da zadrži kompletnu radnu snagu, ne koristeći pomoć države, dok je u isto vreme obezbedio podršku zdravstvenom i socijalnom sistemu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja