Bler pozvao Nemačku da spase evro

Bler pozvao Nemačku da spase evro

InfoBiz -
Greška u konstrukciji evra je sada jasno vidljiva. Za Nemačku je dilema očigledna. Napustiti evro bila bi katastrofa, i to ekonomska, ne samo politička, upozorio je britanski političar.

BERLIN- Bivši britanski premijer Toni Bler pozvao je danas Nemačku na spašavanje zajedničke evropske valute - evro.

On je, u autorskom komentaru objavljenom u nemačkom „Bild-u“, ocenio da je kriza oko evra drugačija od svih ranijih kriza.„Ova kriza je za nas novo iskustvo, koje se može ponajviše porediti sa situacijom iz 30-tih godina. Sve alternative nisu lepe, ali najbolja od tih alternativa za Evropu, a posebno Nemačku, jeste u spašavanju evra“, naglasio je Bler.

Aktuelna kriza, prema njegovim rečima, jeste od „egzistencionalnog značaja po Evropu“.

Greška u konstrukciji evra je sada jasno vidljiva. Za Nemačku je dilema očigledna. Napustiti evro bila bi katastrofa, i to ekonomska, ne samo politička“, upozorio je britanski političar.

Da bi se spasila monetarna unija od Nemačke se traži finansiranje „spasilačkih kišobrana“ i rizik sopstvene inflacije, kao i da stane iza dugova onih zemalja koje nisu sprovele potrebne reforme, ukazao je on dodajući da zbog toga nije začuđujuće što ljudi u Nemačkoj to nerado čine.

Dosadašnje mere za pomoć su, prema njegovom mišljenju, nedovoljne.

Ono što je Evropi sada potrebno je politički dogovor o donošenju potrebnih odluka kako bi se učvrstio evro, zatražio je Bler dodajući da Nemačka mora da pristane na jedan oblik prihvatanja zajedničkog duga, kao što je to predloženo i istovremeno stavi u izgled poreske podstreke, koji će biti primenjeni.

Zemlje koje su se zadužile, na drugoj strani, moraju prihvatiti reforme i te precizno i uz verodostojne programe sa tačnim rokovima primene, zaključio je Bler.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja