JAPANCI U ARILJU: Oduševljeni srpskom malinom, posebno cenom!
Foto: Profimedia

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede

JAPANCI U ARILJU: Oduševljeni srpskom malinom, posebno cenom!

InfoBiz -

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, opštinu Arilje je posetila japanska privredna delegacija. Prvi bilateralni sastanak održan je u zgradi opštinske uprave, gde je došlo do upoznavanja sa srpskim crvenim zlatom – malinom, kao i sa proizvodima od ovog voća. Japanska delegacija je izrazila interesovanje za održavanje još jednog sastanka na kojem će se konkretizovati dogovor u vezi sa izvozom maline na daleki istok.

– Japanci su bili oduševljeni proizvodima naših privrednika koji se bave preradom maline u džemove, slatka, rakije, likere, jogurte, a posebno su oduševljeni cenom – kazao je za RINU Vlade Stanković iz udruženja Vilamet.

Prema njegovim rečima, Japanci su ih obavestili da na njihovo tržište malina uglavnom dolazi iz Amerike i da je mnogo skupa.

Stanković je istakao da su Japanci bili oduševljeni mirisom, ukusom i bojom naše maline.

– Objasnili smo im da naše voće raste na zdravom terenu u okruženju bukovih i borovih šuma na nadmorskoj visini od 500 do 1.000 metara i da je uzgajanje ovog voća kod nas tradicionalno.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede ranije je najavilo da će delegacija japanske Privredne komore posetiti Srbiju krajem marta i u Arilju i drugim gradovima zapadne Srbije intenzivirati dogovore o uvozu smrznute maline i borovnice, za šta su iskazali veliko interesovanje. Takođe je najavljena i mogućnost gradnje fabrike za preradu malina i drugog voća.

RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track