MIHAJLOVIĆEVA: Počinje investicioni ciklus od 5,5 milijardi evra
Foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

ministarka na konferenciji

MIHAJLOVIĆEVA: Počinje investicioni ciklus od 5,5 milijardi evra

InfoBiz -

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović otvorila je danas konferenciju "Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona "TIL 2019", na kojoj učeštvuju i kompanije koje će zajedno sa Srbijom realizovati novi investicioni ciklus u infrastrukturi vredan više od 5,5 milijardi evra.

Mihajlović je rekla novinarima da već za godinu dana očekuje da će u oblasti transportne logistike biti napravljen značajan iskorak.

foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

"Značajno je da pokažemo šta radimo u oblasti infrastrukture i logistike i iz godine u godinu imamo sve veći broj učesnika na ovoj konferenciji. To govori da Srbija zauzima sve značajnije mesto u oblasti transportne infrastrukture i logistike", naglasila je Mihajlović.

Istakla je, takođe, da počinje novi ivnvesticioni ciklusu u infrastrukturi vredan više od 5,5 milijardi evra i da na konferenciji učestvuju koompanije učestvuju kompanije zainteresovane da rade na tim projektima u Srbiji.

Mihajlović kaže da će konferencija doprineti da naše kompanije razmene iskustva.

"Srbija ima strateški važan položaj i hoćemo da ga na najbolji način iskoristimo u svakom smuslu", poručila je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da je razvoj infrastrukture ključ za budućnost Srbije i da je to najvažnija oblast u razvoju srpske ekonomije.

"Srbija je mala zemlja iza koje su mnoge teške godine i decenije, ali koja se podigla na noge i koja se razvija i hvata korak sa svetom. Postoji ozbiljna razlika pre šest godina i danas u našoj strategiji i tome koliko smo u stanju da je realizujemo. Napravili smo ozbiljne iskorake u putnoj infrastrukturi, železnici, vazdušnom saobraćaju i danas smo ozbiljan partner u ovom delu Evrope", rekla je Mihajlović otvarajući konferenciju.

foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Ona je kazala da nije pristalica termina Zapadni Balkan i dodala da je Srbija zemlja centralne i istočne Evrope te da je važno da se ceo ovaj deo Evrope bolje poveže.

"Za podizanje konkuretnosti važno je ne samo izgradnja novih puteva i obnova pruga, već i uklanjanje nefizičkih barijera, koje utiču sa 30 do 40 odsto na troškove koji se pojavljuju u transportu i logistici", rekla je ministarka.

Mihajlović je istakla da Srbija radi na tome da sa svim susedima napravi po jedan granični prelaz, ali da se taj proces brže odvija sa zemljama koje nisu članice EU, nego sa članicama EU.

"Po tom pitanju moramo da budemo u regionu mnogo više jedinstveni kako bismo imali bolje rezultate", rekla je Mihajlović.

Ona je pozvala kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju da dođu da razgovaraju o novim projektima i istakla da je važno što na konferenciji učestvuju kompanije koje već učestvuju ili su potencijalni učesnici na projektima u Srbiji, kao i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track