49.650 BIO NAM JE PROSEK U 2018: Pogledajte koji delovi Srbije zarađuju najviše, a koji najmanje (MAPA)
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Prosečna neto zarada

49.650 BIO NAM JE PROSEK U 2018: Pogledajte koji delovi Srbije zarađuju najviše, a koji najmanje (MAPA)

InfoBiz -

BEOGRAD - Prosečna neto zarada u 2018. godini iznosila je 49.650 dinara i realno je viša za 4,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavila je Parlamentarna budžetska kancelarija Narodne skupštine Srbije.

Pogledajte na mapi koji delovi Srbije zarađuju najviše, a koji najmanje...

Brnabić: Srbija beleži rast prosečnih plata

Premijerka Ana Brnabić kaže da Srbija beleži trend rasta prosečnih plata i da će se taj trend nastaviti. Predsednica vlade je nakon javne rasprave o medijskoj strategiji novinarima rekla da joj je žao što je Zavod za statistiku promenio metodologiju obračuna zarada.

"Da nije promenjena metodologija, prosečna plata u Srbiji u decembru prošle godine bila bi 490 evra. To je jako blizu onih 500 evra o kojima je pričao predsednik Aleksandar Vučić", rekla je Brnabić. Ona je podsetila da je prosečna plata u decembru, po novoj metodologiji, bila 443 evra, a da će u januaru biti 460 evra. "To su pozitivni i dobri indikatori", rekla je Brnabić.

Parlamentarna budžetska kancelarija (PBK) osnovana je u Narodnoj skupštini Republike Srbije (NSRS) u skladu sa Memorandumom o razumevanju između Narodne skupštine - Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Vestminsterske fondacije za demokratiju (VFD) 11 broj 011-2224/15 od 18. septembra 2015. godine u Beogradu.

Narodna skupština Republike Srbije se tako pridružila velikom broju parlamenata u svetu koji u poslednjih 20 do 30 godina osnivaju ovakve kancelarije, čime dodatno jačaju finansijski nadzor nad radom Vlade i donošenjem i sprovođenjem budžeta. Kancelarija je počela sa radom 1. decembra 2015. godine. U PBK je angažovano četiri istraživača.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track