MIHAJLOVIĆ: Stvaramo jedinstveno transportno tržište Zapadnog Balkana
Foto: Zorana Jevtić

saobraćaj u regionu

MIHAJLOVIĆ: Stvaramo jedinstveno transportno tržište Zapadnog Balkana

InfoBiz -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović očekuje da Sekretarijat transportne zajednice sa sedištem u Beogradu bude potpuno operativan u junu 2019. godine.

Mihajlović je posle potpisivanja Sporazuma sa v.d.direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice (TZ), inače visokim službenikom Evropske komisije, Alanom Baronom, kazala da se tim dokumentom realizuje Ugovor o TZ koji je potpisan u julu 2017. godine.

"Očekujem da u junu ove godine imamo potpuno operativan sekretarijat. Važno je da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno sa Evropskom unijom pokušavaju da kroz Ugovor o transportnoj zajednici stvore jedinstveno transportno tržište. Interes svih u regionu je da se povezujemo, jer to znači više investicija i bolji životni standard", rekla je Mihajlović novinarima.

Baron je kazao da se danas pokazala posvećenost Transportnoj zajednici.

"Ovo je novostvoreni Sekretarijat transportne zajednice. Imamo zajedničke ciljeve i najvažnija stvar je da budemo pravi deo transportnog tržišta u budućnosti. Konačno, nakon mnogo godina idemo od reči ka delima", rekao je Baron i istakao da je Transportna zajednica izuzetno važna za sve zemlje regiona, ali i za Evropsku uniju.

Potpisivanjem današnjeg sporazuma stiču se uslovi za pokretanje aktivnosti uspostavljanja Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

U julu 2017. godine potpisan je Ugovor o osnivanju Transportne zajednice u Trstu, a u decembru 2017. godine na ministarstkom sastanku Transportne zajednice u Briselu, Beograd je jednoglasno izabran za sedište Stalnog sekretarijata Transportne zajednice

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track