AL DAHRA INVESTIRA 30 MILIONA EVRA ZA UNAPREĐIVANJE POSLOVANJA: Ovo su planovi novog vlasnika PKB
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

danas potpisan ugovor

AL DAHRA INVESTIRA 30 MILIONA EVRA ZA UNAPREĐIVANJE POSLOVANJA: Ovo su planovi novog vlasnika PKB

InfoBiz -

Kompanija Al Dahra je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka.

Pored toga, Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta u cilju ostvarivanja većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka, saopštila je kompanija iz UAE, povodom današnjeg potpisivanja ugovora s Ministarstvom privrede o kupovini PKB-a za nešto više od 105 miliona evra.

"Uključivanje PKB-a u naš postojeći portfolio osnažuje poziciju kompanije Al Dahra u Srbiji i naše regionalno prisustvo u Evropi. Istovremeno, ova investicija upotpunjava našu strategiju vertikalne integracije, pružajući mogućnost Grupi da dalje razvija svoje poslovanje u poljoprivrednoj, mlečnoj i stočarskoj proizvodnji", izjavio je potpredsednik i suosnivač Al Dahre, Kadim Al Darei povodom potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Al Dahra, kako je naglasio, visoko ceni znanje i stručnost zaposlenih u PKB-u i veoma je posvećena nastavljanju tradicije ove kompanije, kao i održavanju izuzetno značajne uloge PKB-a u snabdevanju građana Srbije, navodi se u saopštenju arapske kompanije dostavljenom Tanjugu.

"Smatramo da će privatizacija PKB-a i investicije Al Dahre u unapeđenje postojećih kapaciteta i infrastrukture značajno doprineti komercijalizaciji i internacionalizaciji srpske poljoprivrede, a da će korist od toga imati srpski farmeri, trgovci i čitav poljoprivredni sektor u Srbiji. Radujemo se daljem jačanju naših veza sa Srbijom i srpskim narodom kroz realizaciju novih investicija", poručio je Al Darei.

Poslovanje koje Al Dahra preuzima od PKB korporacije obuhvata nekoliko različitih delatnost u oblasti poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

Al Dahra će obrađivati više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na osam farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda na kojima kompanija planira uzgoj različitih useva, uključujući šećernu repu, suncokret, pšenicu, kukuruz, ječam, krmnu smešu i nekoliko vrsta povrća.

Osim toga, Al Dahra će preuzeti upravljanje mlekarskom i stočarskom proizvodnjom koje snabdevaju industriju mleka i mesa u Srbiji.

PKB trenutno proizvodi oko 55 miliona litara sirovog mleka godišnje, sa stadom od oko 17.000 goveda mlečnih i mesnih rasa. Mlekara raspolaže sa sedam objekata za proizvodnju, uključujući štale i muzne kapacitete.

Iz Al Dahre takođe ističu da će sa nadležnim institucijama Republike Srbije zajedno raditi na finalizaciji transakcije i prenosa imovine u narednom periodu kako bi tranzicija bila izvršena prema planu u interesu svih uključenih strana.

Al Dahra je međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis, koja u svom fondu ima čak 400.000 jutara (160.000 hektara) poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta.

U svom sastavu ima različite kompanije koje posluju u prerađivačkoj, mlekarskoj i mlinskoj industriji, kao i razvijene globalne trgovinske kapacitete, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track