STRATEGIJA SRBIJE ZA NOVI INDUSTRIJSKI RAZVOJ
Foto: Promo

STRATEGIJA SRBIJE ZA NOVI INDUSTRIJSKI RAZVOJ

InfoBiz -

Drugi dan međunarodne konferencije „Industrija 4.0“, održan u kompaniji FCA Srbija

Kragujevac, 6. jun 2018 - Strateški pravci kao osnova bele knjige, sa predlozima istraživanja, razvoja i primene Industrije 4.0 modela u Srbiji, koja će biti predstavljena Vladi R. Srbije na jesen, glavni su rezultati drugog dana međunarodne konferencije Industrija 4.0. Konferencija je održana u kompaniji FCA Srbija u Kragujevcu, koja poseduje jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FCA Grupacije širom sveta.

„Industrija 4.0 sve brže postaje realnost. U našoj fabrici u Kragujevcu, počeli smo da pristupamo digitalnoj proizvodnji kroz razvoj naprednih rešenja za virtuelnu simulaciju na spram fizičkog okruženja, uključujući rešenja bazirana na analizi podataka, aditivnoj proizvodnji, prediktivnom održavanju i horizontalnoj i vertikalnoj integraciji.“, izjavio je g. Alesio Leonardi (Alessio Leonardi), direktor fabrike FCA Srbija, i dodao „Konkurencija i tehnološki napredak zahtevaju kapacitet da se upravlja veliki procesima proizvodnje na efikasan i pouzdan način, tražeći brža rešenja i odgovore, stalno učeći sa konstantnom otvorenošću za inovacije da bi sve ove potrebe bile održive i efikasne.“

„Proizvodnja u 21. veku zahteva upotrebu novih tehnologija. Istovremeno, kako svet bude napredovao u procesu proizvodnje, biće potrebno odrediti gde i kako glavni inovatori i industrijski resursi mogu obezbediti pomoć neopodnu za napredak proizvodnje“ istakao je NJ.E. Kajl Rendolf Skat (Kyle Randolf Scott), Ambasador SAD u Srbiji. On se potom osvrnuo na iskustvo njegove zemlje i ono što SAD čine kako bi unapredile industrijski razvoj. „Mi u Sjedinjenim Državama pomažemo razvoj naprednog proizvodnog procesa. Kako bismo bili uspešni, stvaramo i održavamo kulturu koja omogućava ovaj vid jedinstvene inovacije u kojoj se koncepti prilagođavaju i koriste u praktičnoj primeni. Takođe, postoji čitava grupa donosioca odluka i resursa koji će morati da sarađuju zarad budućnosti američke proizvodnje“.

foto: Promo

Predstavnici Privredne komore Srbije istakli su da je automobilska industrija uvek ogledalo stanja industrije jedne zemlje. Svi tehnološki i poslovni trendovi skoro uvek su prvo primenjivani upravo u autoindustriji i upravo zbog toga je prisustvo Grupacije FCA u Srbiji od ogromnog značaja. Privredna komora Srbije podržava svoje članice u procesima digitalne transformacije i uvođenja Industrije 4.0, svesna da je to preduslov za opstanak na sve konkurentnijem globalnom tržištu. Upravo znanje i praksa iz kompanija poput FCA mogu da ove procese ubrzaju i učine dostupnim velikom broju kompanija dobavljača u automobilskoj industriji, kao i Univerzitetima i naučno-istraživačkim centrima u Srbiji.

Na konferenciji je prisustvovalo preko stotinu gostiju, kreatora inovativnih politika, direktora kompanija, predstavnika industrijskih udruženja i akademske javnosti - međunarodnih i domaćih eksperata, naučnika i istraživača. Konferencija je organizovana u okviru Nedelje visokih tehnoloških znanja koju organizuju Mašinski fakultet u Beogradu u saradnji sa PKS, komercijalnim odeljenjem Američke ambasade u Beogradu i kompanijom FCA Srbija, uz podršku Ministarstava nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede Vlade R. Srbije, SANU, i vodećih industrijskih preduzeća. Na konferenciji su posebne prezentacije održali predstavnici kompanija FCA, Ball Packaging i NCR.

Industrija razvijenih zemalja bazira se na fabrikama budućnosti (the Factory of the Future (FoF), digitalnoj proizvodnji (Digital Manufacturing) i sajber-fizičkoj proizvodnji (Cyber-Phisical Manufacturing), a potrebno je da Srbija krene putem industrijalizacije kako bi ostvarila visoke stope rasta i opstala u sve surovijoj tržišnoj utakmici u svetu.

Fabrika FCA Srbija u Kragujevcu poseduje srebrni nivo svetskog standarda u proizvodnji WCM (World Class Manufacturing) i predstavlja jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FIAT Chrysler Automobiles Grupacije širom sveta.

Kompanija FCA Srbija d.o.o. Kragujevac osnovana je 2008. godine, kao partnerski projekat kompanije FIAT Chrysler Automobiles (FCA) sa Vladom Republike Srbije, pri čemu FCA Grupacija poseduje 67, a Republika Srbija preostalih 33 odsto vlasništva. Nova fabrika FCA Srbija u Kragujevcu, svečano je otvorena u aprilu 2012. godine, potpuno je obnovljena i danas predstavlja jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FIAT Chrysler Automobiles Grupacije širom sveta.

FCA Srbija aktivan je investitor u Srbiji i vodeći je srpski izvoznik. U kragujevačku fabriku do sada je investirano preko 1,4 milijarde EUR, uključujući nabavku najsavremenije opreme za proizvodnju. FCA Srbija je takođe generalni uvoznik i distributer za Srbiju i Crnu Goru automobilskih brendova FIAT, Alfa Romeo, FIAT Professional, Jeep i Abarth.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte Menadžera korporativnih komunikacija FCA Srbija, Aleksandra Beslać, mob: 069/2000 722, e-mail: aleksandra.beslac@fcagroup.com

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track