Zdravković: Najveći problem je pad izvoza
Foto: BETA

Kriza

Zdravković: Najveći problem je pad izvoza

InfoBiz -
Najveća opasnost Srbiji preti od loših ekonomskih zbivanja u Italiji, što se već sada vidi na smanjenju izvoza sa srpskog tržišta zbog pada tražnje u Italiji, rekao ekonomista Miroslav Zdravković

BEOGRAD - Ekonomista Miroslav Zdravković ocenio je da nova vlada treba da ima jasnu svest šta bi novi udar krize, koji prognozira Međunarodni monetarni fond, značio za Srbiju i kako da srpska preduzeća tu krizu prebrode.

Zdravković je rekao da je bitno da se amortizuje pad izvoza i da firme nađu način da prežive krizu, odnosno da traže tržišta na kojima će moći da povećaju izvoz, kao što je Turska i Poljska.

On je rekao da je za Srbiju najveći problem pad izvoza, zbog krize u drugim zemljama.

"Najviše je pogođena krizom Grčka, a onda sve zemlje iz našeg neposrednog okruženja, uključujući i Srbiju - Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Kipar", rekao je Zdravković.

Kako je rekao, najveća opasnost Srbiji preti od loših ekonomskih zbivanja u Italiji, što se već sada vidi na smanjenju izvoza sa srpskog tržišta zbog pada tražnje u Italiji.

Kako je rekao, problem je i što kriza pogađa zemlje u okruženju na koje odlazi trećina srpskog izvoza.

Zdravković je ocenio da je u Evropi višegodišnja dugotrajna kriza i da se ne vidi kraj jer poput Grčke, Španije, Italije, postoje i druge zemlje u kojima će eskalirati problemi, koji znače ogromne gubitke banaka i ti gubici će dugo biti kočnica da dođe do ekonomskog oporavka.

Stručnjaci MMF-a prognozirali su da bi velika kriza u svetskoj privredi mogla da se dogodi već u septembru, a do ovog zaključka dosli na osnovu proučavanja istorijata kriza u razdoblju od 1970. do 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja