U Skoplju održan šesti godišnji Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope Zajedno smo  jači – regionalna saradnja je prioritet
Foto: Promo

U Skoplju održan šesti godišnji Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope Zajedno smo jači – regionalna saradnja je prioritet

InfoBiz -

U prisustvu više od 100 poslovnih lidera iz Makedonije i regiona, te, specijalnih gostiju iz međunarodnih finansijskih institucija, Živko Mukaetov, generalni direktor „Alkaloid-a“ i predsednik Upravnog odbora Summit-a 100, , otvorio jr i tokom dva dana vodio kroz najveći poslovni događaj na ovim prostorima – šesti godišnji Summit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope.

Tema ovogodišnjeg Summit-a 100 je „povezivanje“, i to u nekoliko ključnih oblasti, kao što su infrastruktura, transport, energetika, digitalizacija, brendiranje regiona, omogućavanje slobodnog kretanja robe i usluga, ali i veći stepen mobilnosti radne snage.

U svom uvodnom obraćanju, Živko Mukaetov istakao je kako je Summit 100 prerastao u vodeću regionalnu poslovnu platformu i najavio buduća očekivanja, ali i podsetio na prethodna izdanja, na rezultate i ključne projekte koji su proizašli iz njih.

foto: Promo

“Fokus Summit-a 100 u Skoplju, kao i svake godine, jeste regionalna saradnja. Radi lakšeg pristupa novim tržištima, kompanijama je potrebno udruživanje, a Summit 100 je odlična inicijativa za postizanje ovih ciljeva. U isto vreme, Summit 100 je jaka platforma za strukturisanje razvojnih programa koji bi približili region korak napred u ispunjavanju misije za građenje moćne biznis zajednice koja bi bila generator većeg ekonomskog rasta. Mi u Summit-u 100 smo uvereni da bismo samo preko intenziviranja regionalne saradnje i građenja sinergija između kompanija podigli konkurentnost ekonomija, našim firmama bismo omogućili lakši pristup novim tržištima te bismo bili mnogo primamljiviji inostranim investitorima kao unificirano tržište”, izjavio je Mukaetov na otvaranju Summit-a 100.

Violeta Bulc, Evropska komesarka za transport, naglasila je kako pozitivni trendovi u Evropi, poput pada nezaposlenosti, predstavljaju dobru poruku za mlade ljude. „Evropska unija je izašla iz krize, sve zemlje članice beleže privredni rast. To su dobre vesti koje želimo da podelimo s našim partnerima na zapadnom Balkanu gde se, takođe, događaju pozitivni trendovi“, kazala je Bulc.

foto: Promo

Drugog dana Samita 100 održano je pet kreativnih radionica posvećenih energetici, brendiranju proizvoda u sektoru hrane i pića, turizma, kao i digitalne agende. Najviše pažnje je izazvao panel, koji je održan na samom kraju ovogodišnjeg Samita 100, na kome su učestovovali premijeri Zoran Zaev (Makedonija), Edi Rama (Albanija), Duško Marković (Crna Gora) i predsedavajući Saveta ministara BiH, Denis Zvizvić.

Regionalna saradnja je prioriet

- Balkan više ne sme biti “bure baruta” kao što je to ranije važilo za ovaj region, poručio je premijer Makedonije Zoran Zaev na zatvaranju Samita100 poslovnih lidera u Skoplju.

- Sve zemlje Zapadnog Balkana moraju biti pokretači i razvoja i treba da stojimo rame uz rame sa zemljama EU”, rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da postoji jasna volja među zemljama Zapadnog Balkana da rade zajedno što je bilo nemoguće pre nekoliko godina.

-Jedina prepreka ka široj i boljoj saradnji smo mi sami. Nijedan Evropejac ili Amerikanac nam nije kriv. Možemo da nastavimo da krivimo jedni druge ili da pokušamo da radimo zajedno - rekao je Rama na Samitu100. Albanski premijer je ukazao da su se lideri regiona ponovo danas našli zajedno u Skoplju i to ne zato što su neke druge “sile” ili medijatori to omogućili već zato što je to, kako kaže, postalo normalno.

Ovom prilikom Edi Rama je poručio da se lideri Balkana moraju zajedno I snažno boriti da ljudi I roba ne čekaju na granicama I da se otvore mogućnosti za veću trgovinsku saradnju, kao I da omoguće da privrednici regiona postignu uspeh van granica.

V.S.

Potpisan i Memorandum o razumevanju i saradnji

Cilj memoranduma je da okupi sve snage iz privatnog sektora i jake regionalne kompanije da zajedno rade na sprovođenju dogovorenih projekata iz Berlinske inicijative.

foto: Promo

Prema rečima potpisnika, predsedavajućeg Samita100, Živka Mukaetova, i predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža, cilj memoranduma „Ove smo godine u Skoplju oficijalizirali regionalnu saradnju Samita100 potpisivanjem Memoranduma o razumevanju i saradnji između naše platforme i Komorskog investicionog foruma šest zemalja Zapadnog Balkana. Memorandum ima za cilj podsticanje privredne saradnje i unapređenje konkurentnosti regionalne i nacionalnih ekonomija.“, izjavio je Živko Mukaetov predsedavajući Samita 100.

Naslanjajući se na teme u okviru Samita100 i dubljeg povezivanja regiona kroz saradnju na temu bržeg prometa robe i usluga, transporta, energetike i brendiranog porekla, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije je izjavio: -Mi želimo da pomognemo u ostvarenju tih zadataka, kao što su uklanjanje carinskih barijera, sinhronizacija dokumentacije, ali i sinhronizovanje ostalih procedura. Na nama je da stalno držimo tu temu visoko na agendi i mislim da takva spremnost sada postoji, ali ne smemo da se opustimo. Ovo je pitanje opstanka našeg regiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track