O SARADNJI SRBIJE I RUSIJE U OBLASTI DIGITALNE EKONOMIJE: Ministar Popović se sastao sa ruskim kolegom Nikiforovim u Moskvi!
Foto: Tanjug/Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

BILATERALNA SARADNJA

O SARADNJI SRBIJE I RUSIJE U OBLASTI DIGITALNE EKONOMIJE: Ministar Popović se sastao sa ruskim kolegom Nikiforovim u Moskvi!

InfoBiz -

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije, Nenad Popović, sastao se danas u Moskvi sa ministrom za veze i masovne komunikacije u Vladi Ruske Federacije, Nikolajem Nikiforovim, sa kojim je razgovarao o saradnji dve zemlje u oblasti digitalne ekonomije, inovacija i tehnološkog razvoja.

Popović je u razgovoru istakao da postoji velika mogućnost za dodatni razvoj ekonomskih odnosa Srbije i Rusije, a da je ogroman, i za sada potpuno neiskorišćen potencijal, upravo u oblastima inovacija, tehnološkog razvoja i nauke.

”To su oblasti u kojima možemo da ostvarimo veliki skok u saradnji u narednih nekoliko godina”, rekao je Popović.

On je istakao da Srbija može mnogo da nauči od Rusije o razvoju digitalne ekonomije i njene primene u svim sferama društva, od čega će najveću korist imati svi građani Srbije.

”Digitalizacija javne uprave je proces koji Vlada Ruske Federacije sprovodi izuzetno uspešno. Mi u Srbiji želimo da primenimo neka od iskustava Rusije na tom polju. Elektronska javna uprava donosi efikasnije pružanje usluga države ka građanima i privredi, ali i uštede kroz eliminisanje nepotrebne administracije”, rekao je Popović.

Dvojica ministara postigli su dogovor da u narednom periodu bude potpisan Memorandum o saradnji između Srbije i Rusije u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. Tim memorandumom biće definisan okvir buduće saradnje koji bi podrazumevao razmenu iskustava, kadrova, saradnju univerziteta i naučno-istraživačih centara, kao i inovativnih, visokotehnoloških i IT kompanija iz Srbije i Rusije. Takođe je izneta inicijativa da u okviru međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije bude oformljena strateška radna grupa na ministarskom nivou koja bi se bavila razvojem saradnje dve zemlje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Ministar Popović preneo je u ime Vlade Republike Srbije izraze zahvalnosti Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu za principijelnu podršku Rusije u zaštiti suvereniteta i integriteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Ministar za veze i masovne komunikacije u Vladi Ruske Federacije, Nikolaj Nikiforov, istakao je da Rusija i Srbija mogu da urade mnogo u sferi izgradnje digitalne ekonomije.

„Mi smo raspoloženi da razvijamo saradnju između srpskih i ruskih kompanija, uključujući i oblast startapova“, rekao je Nikolaj Nikiforov.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 2012. godine ukaz koji je definisao da u 2018. godini najmanje 70 odsto građana Rusije treba da koriste elektronske državne usluge. Danas na portalu državnih usluga je već registrovano 55 miliona korisnika. U 2017. godini naš strateški cilj je digitalna ekonomija“, rekao je Nikiforov.

On je istakao da bez informacionih tehnologija ne može da postoji pojam kao što je digitalni suverenitet.

„Spremni smo da delimo naša iskustva u toj oblasti sa Srbijom. Rusija je pouzdan i otvoren partner za široki spektar tehnološke saradnje. Mi se zalažemo da se na osnovu međunarodnog prava izrade opšta pravila kako države treba da se ponašaju u inovacionoj sredini“, zaključio je Nikiforov.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track