Cene zlata opadaju posle jučerašnjeg maksimuma

Cene zlata opadaju posle jučerašnjeg maksimuma

InfoBiz -
Cene zlata, koje za investitore predstavlja sigurnu alternativu nestabilnim valutama i turbulentnim akcijama kompanija, podstiče dužnička kriza u Evropi i ubrzanje inflacije u mnogim zemljama

LONDON - Cene zlata su u današnjem berzanskom poslovanju na silaznoj liniji što je posledica ostvarene zarade investitora nakon što je vrednost ovog plemenitog metala u trgovanju u sredu dostigla mesečni maksimum.

Sredinom dana cena zlata za terminske isporuke u avgustu je opala za 0,6 odsto na 1.623,6 dolara za finu uncu (31,1 gram), posle poskupljenja od 1,1 odsto u sredu na 1.634,2 dolara pod uticajem slabljenja američke valute.

U centru pažnje investitora u četvrtak će biti izlaganje predsednika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Bena Bernankea u Kongresu, u kome bi možda najavio mogućnost povećanja kupovine državnih obveznica u okviru mera za podsticaj ekonomskog rasta u SAD.

"Posle objavljenih podataka o nezaposlenosti u SAD prošle nedelje, berzanski dileri se sve više odlučuju za kupovinu. Moguće je da će tržište ući u fazu rasta u očekivanju nove faze labavljenja monetarno-kreditne politike u Evropi i SAD", prenosi agencija Rojters procenu ekonomiste banke "Standard" Juiti Ikemizua.

Cene zlata, koje za investitore predstavlja sigurnu alternativu nestabilnim valutama i turbulentnim akcijama kompanija, podstiče dužnička kriza u Evropi i ubrzanje inflacije u mnogim zemljama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track